Στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία ο πλειστηριασμός ακινήτων

Μια πολύ σοβαρή αλλαγή, που αφορά πολλούς Έλληνες, εμπεριέχει το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, καθώς το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών υπό τον τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4334/2015 (Α80)» που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στη Βουλή ορίζει ως τιμή πρώτης κατάσχεσης για τον πλειστηριασμό ακινήτου την εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης.

Σήμερα ορίζεται η αξία που προκύπτει από τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου

με αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με το ν. 1249/1982.

Ειδικότερα, καταργείται η πρόβλεψη ότι η διαίρεση του πλειστηριάσματος σε ποσοστά σύμφωνα με το άρθρο 977 (συρροή γενικών και ειδικών προνομίων) διενεργείται μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρίτης τάξης του άρθρου 975, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας της γενικής γραμματείας κοινωνικών ασφαλίσεων.

Στη διαίρεση του πλειστηριάσματος κατά το άρθρο 977, ποσοστό 10% διατίθεται για την ικανοποίηση των προνομιούχων απαιτήσεων, μειώνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά των μεν ειδικών προνομίων σε 65% (από 66,6%) και των γενικών προνομίων σε 25% (από 33,33%). Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν μη προνομιούχες απαιτήσεις, η διαίρεση του πλειστηριάσματος μεταξύ γενικών και ειδικών προνομίων εξακολουθεί να ισχύει ως έχει σήμερα (1/3 και 2/3 αντίστοιχα). Επίσης καθορίζεται ο τρόπος ικανοποίησης σε περίπτωση συρροής δύο εκ των τριών κατηγοριών απαιτήσεων.

Οι εμπορικές αξίες, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές (σε κάποιες περιοχές μάλιστα η διαφορά είναι μεγαλύτερη ακόμη και του 30%). Έτσι, και οι πλειστηριασμοί θα γίνονται από χαμηλότερη τιμή «εκκίνησης». Αυτό είναι υπέρ των δανειστών (π.χ. τράπεζες), καθώς θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ολοκλήρωσης του πλειστηριασμού, αλλά εις βάρος του οφειλέτη, ο οποίος θα μπορεί να χάσει το περιουσιακό του στοιχείο σε χαμηλότερο τίμημα.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο έως τέλος του έτους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4224/2013)».

Εξάλλου, όπως σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι διάταξη η οποία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων θα προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και αναμένεται να ψηφιστεί έως την 1.1.2016, οπότε θα τεθεί σε ισχύ ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα