Στην Αθήνα οι δανειστές – Θολό το τοπίο μετά τα WikiLeaks

Η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών αρχίζουν σήμερα, εκ νέου, τη διαπραγμάτευση προκειμένου να βρεθεί λύση στα θέματα που απομένουν για να κλείσει η πολυπόθητη αξιολόγηση.

Ωστόσο η ατμόσφαιρα είναι βαριά μετά τις αποκαλύψεις των των Wikileaks για τους διαλόγους-φωτιά του Τόμσεν και της Βελκουλέσκου.

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να έχει επιτευχθεί η συμφωνία μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Και αυτό γιατί,

μετά θα μπορέσει να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 15 Απριλίου.

Την γρήγορη επίτευξη της συμφωνίας φέρονται να επιδιώκουν και οι Βρυξέλλες αλλά παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις του ΔΝΤ μετά τα τελευταία γεγονότα.

Οι αποκαλύψεις του Reuters

Το Reuters αναφέρει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πιθανώς να ξεκινήσουν την… κουβέντα για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔNT, εάν έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία με την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη σύγκλιση και απομένουν διαφορές που δεν μπορούν να σταματήσουν τη θετική εξέλιξη.

Ειδικότερα, παράγοντες του υπουργείου Εργασίας μιλούν ότι τα έχουν βρει στο θέμα της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης και κλιμακωτή μείωση του ποσού για όσους έχουν από 15 έως και 19 χρόνια.

Μάλιστα, οι πιστωτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο μερικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Οι διαφορές στο φορολογικό και στα «κόκκινα» δάνεια

Στο φορολογικό υπάρχουν σημεία διαφωνίας, καθώς πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία 3,6 δισ. ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πιθανότερο σενάριο προβλέπει οριακή μείωση του αφορολόγητου κοντά στα 9.100 ευρώ και νέα κλίμακα με 4 ή 5 συντελεστές.

Στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων», οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν σημαντική απόσταση, καθώς το υπουργείο Οικονομίας θέλει συνολική προστασία των κόκκινων δανείων εφόσον αφορούν πρώτη κατοικία ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή καταναλωτική πίστη, ενώ οι θεσμοί θέλουν αυτή η προστασία να αφορά πολύ λίγους και με αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα