Στην Αθήνα η Αμάλ Αλαμουντίν


Στην Αθήνα έφτασε στις 6 μ.μ. η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν ως μέλος της ομάδας Βρετανών νομικών που επισκέπτονται την Αθήνα για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στο αεροδρόμιο την υποδέχτηκαν ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του βρετανικού Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ο δικηγόρος Νόρμαν Πάλμερ, από το γραφείο όπου εργάζεται η ίδια η κυρία Αλαμουντίν.

«Είμαι πολύ χαρούμενη

που ήρθα στην Ελλάδα. Με τιμά η πρόσκληση και σας ευχαριστώ», ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους, έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» όπου διαμένει.

Η 36χρονη Αλαμουντίν, μαζί με τον Τζέφρι Ρόμπερτσον, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers στο οποίο εργάζεται η ίδια, όσο και ο Νόρμαν Πάλμερ, επίτιμοι σύμβουλοι της βασίλισσας της Αγγλίας και οι δύο, έχουν βαθιά γνώση του διεθνούς δικαίου και εμπειρία αλλά και επιτυχίες σε υποθέσεις διεκδικήσεων έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον Ρόμπερτσον και την Αλαμουντίν να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για αυτό το θέμα το 2011. Θα πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε και ο ίδιος εκφράσει την υποστήριξή του για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, καθώς προωθούσε την ταινία του «Μνημείων Άνδρες» (The Monuments Men).

Η Αμάλ Αλαμουντίν θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Μεθαύριο Τετάρτη, η κυρία Αλαμουντίν και οι Βρετανοί νομικοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Αμάλ μαζί με τον συνάδελφό της θα μείνει στην Αθήνα έως τις 16 Οκτωβρίου.

Η ενασχόληση της ομάδας με το ελληνικό θέμα ξεκίνησε επίσημα το 2011, όταν παρείχε έκθεση στην τότε ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τα βήματα επαναπατρισμού ύστερα από διαμεσολάβηση του φιλέλληνα Αυστραλού Ντέιβιντ Χιλ, προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (οι Ρόμπερτσον και Πάλμερ είχαν αρχίσει να ασχολούνται νωρίτερα με το ζήτημα, από τις αρχές του 2000).

Ο Χιλ, μιλώντας στον «Νέο Κόσμο» της Αυστραλίας με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της τριμελούς αποστολής, δήλωσε πως «η Ελλάδα μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή» από το να διεκδικήσει δικαστικά τα Γλυπτά.

Οποια κι αν είναι η έκβαση των συνομιλιών στην Αθήνα, το βέβαιο είναι ότι λόγω της παρουσίας της νεόνυμφης κ. Κλούνεϊ έχουν εκτεταμένη δημοσιότητα σε κορυφαία μέσα όλου του κόσμου, κυρίως στον βρετανικό Τύπο, που την τελευταία βδομάδα ασχολήθηκε με το θέμα θυμίζοντας όλο τον θόρυβο που προκλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Φεστιβάλ Βερολίνου όταν ο Τζορτζ Κλούνεϊ τάχθηκε δημοσίως υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στη χώρα που τα δημιούργησε.

«Σαν να μην έφτανε που έκλεψε τον πιο ποθητό εργένη του κόσμου, τώρα φαίνεται ότι θέλει να κλέψει και τα πιο ποθητά Γλυπτά του κόσμου. Ή να τα απελευθερώσει, ανάλογα με το πώς το βλέπετε», έγραψαν χαρακτηριστικά οι βρετανικοί «Times» για τον ερχομό της 36χρονης συζύγου του Αμερικανού σούπερ σταρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα