Στη φυλακή πρώην αρχηγός του τουρκικού στρατού

Προφυλακίστηκε το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ, μετά από πολύωρη ανάκρισή του για την υπόθεση Εργκένεκον.

Σύμφωνα με την υπόθεση Εργκένεκον, υπήρχε ένα δίκτυο που είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο Μπασμπούγ κατηγορείται ότι ηγούταν αυτού του δικτύου. Το φερόμενο δίκτυο θεωρείται ότι δημιούργησε 42 προπαγανδιστικές ιστοσελίδες με αντικυβερνητικό περιεχόμενο, κατά του PKK, κατά της Ελλάδας και της Αρμενίας

με τελικό στόχο την πτώση της κυβέρνησης.

Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ ήταν επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου από το 2008 μέχρι τον Αύγουστο του 2010, οπότε δηλαδή και θεωρείται ότι ήταν ενεργό το δίκτυο. Πάντως, ο Μπασμπούγ απέρριψε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ως «κωμικοτραγικές» τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ οδηγούμενος στο δικαστήριο τόνισε:

«Ο 26ος επιτελάρχης της Τουρκικής Δημοκρατίας τέθηκε σε κράτηση με την κατηγορία σχηματισμού και διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης. Το αφήνω στην κρίση του μεγάλου τουρκικού έθνους».

Για την εν λόγω υπόθεση δικάζονται δεκάδες απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί. Εξάλλου, ορισμένοι συγκατηγορούμενοι του Μπασμπούγ έχουν παραδεχθεί τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα