Στη δημοσιότητα 17 επιστολές του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα «Γράμματα της Αμποταμπάντ», 17 από τα συνολικά 6.000 έγγραφα της περιόδου 2006-2011, που κατασχέθηκαν κατά την έφοδο των Αμερικανών κομάντο στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν ένα χρόνο πριν.

Αφορμή για την ανάρτηση των εν λόγω γραμμάτων στην ιστοσελίδα του Κέντρου Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (CTC), αποτελεί

η συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του διαβόητου αρχηγού της Αλ Κάιντα, αλλά και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα -ο οποίος διεκδικεί μία ακόμη θητεία στο Λευκό Οίκο- χρησιμοποιεί με τον αποδοτικότερο για εκείνον τρόπο, την μέγιστη επιτυχία του, το θάνατο επί της προεδρίας του Λάντεν.

Στα «Γράμματα της Αμποταμπάντ αποκαλύπτονται συζητήσεις και ανησυχίες του Λάντεν σχετικά με την πορεία της Αλ Κάϊντα, την αγωνία του για την τύχη του γιου του Χάμζα, αλλά και την εικόνα της οργάνωσης του που προκαλούσε «περιττές απώλειες αμάχων».

Ο Λάντεν, όπως γράφει σε μία από τις 17 επιστολές, ήταν ιδιαιτέρως σκεπτικός σχετικά με την ονομασία της οργάνωσης του, γιατί «αυτό το όνομα (...που δεν έχει ισλαμική χροιά) ...δεν επιτρέπει στους μουσουλμάνους να γνωρίζουν ποιοί είμαστε, ενώ δίνει την ευκαιρία στον εχθρό να υποστηρίξει εσφαλμένα ότι δεν είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους, αλλά με την Αλ Κάϊντα...».

Τα 17 «Γράμματα της Αμποταμπάντ» αποδεικνύουν μεταξύ άλλων, ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν παθιασμένος με τα ΜΜΕ, και ήλπιζε πως ο εορτασμός της δεκάτης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου θα επιτρέψει στην τρομοκρατική οργάνωση να επωφεληθεί τα μέγιστα από την τεράστια προβολή της από τα ΜΜΕ.

Έως το τέλος ο Μπιν Λάντεν παρέμενε επικεντρωμένος στην επίθεση κατά Αμερικανών και επεδίωκε τη δημιουργία συνωμοσιών, όσο απίθανες και αν ήταν, για τη δολοφονία Αμερικανών ηγετών.
Ήθελε να χτυπήσει αεροσκάφη που μετέφεραν τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα υπό το σκεπτικό ότι σε μία τέτοια περίπτωση η προεδρία θα κατέληγε στον «απολύτως απροετοίμαστο» αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν και οι ΗΠΑ θα βυθίζονταν σε κρίση.
Ο Μπιν Λάντεν φέρεται να είχε διατάξει τους μαχητές του να αναζητήσουν ευκαιρίες για τη δολοφονία των Μπαράκ Ομπάμα και Ντέιβιντ Πετρέους σε οποιαδήποτε εκ των επίσημων επισκέψεών τους στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα