Στα Κατεχόμενα σήμερα ο Νταβούτογλου για οδηγίες…

Μετά το πέρασμά του από την Αθήνα και τις συναντήσεις του το πρωί της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με τον Αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρεθεί σήμερα στα Κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και να άρουν τις εντυπώσεις αλλά και τους

ισχυρισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι υπάρχει αδιέξοδος στις συνομιλίες για την κοινή διακήρυξη.

Το πρώτο επεισόδιο στην εξέλιξη που επιδιώκει η Τουρκική πλευρά δόθηκε στην Αθήνα και στις εδώ διαβουλεύσεις, καθώς το Κυπριακό δεν βρέθηκε απλώς στην κορυφή της ατζέντας καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις των δύο πλευρών ώστε να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος για το θέμα, αλλά όλα δείχνουν ότι σχεδιάζεται «λύση» αντίστοιχη του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», με απευθείας εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας στην προώθησή της.

Αμέσως μετά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί έκαναν κοινές δηλώσεις και για το θέμα της Κύπρου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα μας ασφαλώς και ενδιαφέρεται για την επανέναρξη των συζητήσεων και τόνισε:

«Η έναρξη των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και κάτι το οποίο συνδέεται με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος πέραν των άλλων θυμίζω έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για μια νέα γενιά μέτρων οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης που θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα και θα επιτρέψουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Το κρίσιμο σημείο είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό μέσω δημοψηφίσματος. Αυτό είναι το τελικό ουσιαστικό κριτήριο. Χρειάζεται μια νομιμοποίηση που θα δοθεί από τον ίδιο τον Κυπριακό λαό άμεσα με δημοψήφισμα. Συνεπώς πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι όσα συζητούμε θα κριθούν μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία».

Από την πλευρά του ο Τούρκους ΥΠΕΞ, άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει κοινή ορολογία στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, ωστόσο κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου χωρίς να δοθεί έμφαση στις λεπτομέρειες.

«Το θέμα των μειονοτήτων μας πρέπει να θεωρείται μια γέφυρα η οποία θα ενώνει τους δύο λαούς και βεβαίως πρέπει να θεωρούμε και να βλέπουμε το θέμα των μειονοτήτων υπό τη σκοπιά των δικαιωμάτων του πολίτη, της ισορροπίας των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών. Εμείς ως Τουρκία και ως Ελλάδα ξέρουμε ότι υπάρχει μια επιτάχυνση των συνομιλιών με προοπτική την επίλυση του Κυπριακού και ως εγγυήτριες δυνάμεις θέλουμε να συμβάλουμε τα μάλα στην επιχειρούμενη αυτή επίλυση του Κυπριακού».

Παράλληλα ο τούρκος υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι «οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε πολύ σημαντικές συμφωνίες, 27 διμερείς συμφωνίες σε διάστημα 3 χρόνων, κι αυτό καταδεικνύει τη σημασία της σύσφιξης των σχέσεών μας. Πιστεύω ότι η σύσφιξη αυτών των σχέσεων είχε οφέλη πολύ σημαντικά για την οικονομία και το εμπόριο με εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ύψους 5 δισ. ευρώ και στόχο 10 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πρόσθεσε ότι «αποδίδουμε πολλή σημασία στην Ελληνική Προεδρία για την ευρωπαϊκή μας προοπτική» και συμπλήρωσε: «Η υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών θα επιταχύνει περαιτέρω την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Νωρίτερα ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου και είχαν αρχικά τον εξής διάλογο:

Σαμαράς: «Για άλλη μια φορά καλώς ήρθατε. Χαιρόμαστε πολύ για την επίσκεψή σας. Είχα την ευκαιρία πριν από μερικές ημέρες να συνομιλήσω με τον πρωθυπουργό. Είχαμε μια καλή συνομιλία κι αυτό που νομίζω ότι αποτέλεσε τη βάση της συζήτησής μας ήταν η κοινή μας πεποίθηση ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εξελίσσονται θετικά όπως γινόταν και στο παρελθόν. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτό το θετικό κλίμα. Χαίρομαι που βρίσκεστε εδώ. Γνωρίζω ότι θα συναντήσετε αργότερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κι αρχηγό του σοσιαλιστικού κόμματος. Ήθελα όμως κι εγώ να σας συναντήσω και να σας ευχηθώ ο,τι καλύτερο. Πώς πάει η προεκλογική περίοδος;».

Νταβούτογλου: «Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα και που συναντώ εσάς και τον καλό μου φίλο Ευάγγελο το επώνυμο του οποίου, Βενιζέλος, είναι συμβολικό για εμάς. Χθες μίλησα με τον πρωθυπουργό Ερντογάν ο οποίος στέλνει τις ευχές και τους χαιρετισμούς του. Χάρηκε για την τηλεφωνική συνομιλία σας και για το πνεύμα που επικράτησε σε αυτήν όπως πάντα άλλωστε. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι παραδειγματικές υπό την ηγεσία σας με τη στενή συνεργασία του ομολόγου μου του υπουργού κ. Βενιζέλου. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολλές ιστορίες επιτυχίες στις διμερείς μας σχέσεις. Θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ευχές του Προέδρου Γκιούλ, του πρωθυπουργού Ερντογάν και των 75 εκατ. Τούρκων πολιτών».

Λύπη για τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρεθεί σήμερα στα Κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, την ώρα που η τουρκοκυπριακή πλευρά διέψευσε τους ισχυρισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι υπάρχει αδιέξοδος στις συνομιλίες για την κοινή διακήρυξη. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ, με γραπτή του ανακοίνωση, εξέφρασε τη λύπη του για τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και «σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο ζήτημα».

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που θα ορίζει τους όρους για την επανέναρξη των συνομιλιών. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να απαλείψει την αναφορά στο αδιαίρετο της κυριαρχίας, ζητώντας επί της ουσίας να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά κράτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα