Στα «χαρακώματα» Πολιτεία και ΕΠΟ για το νέο Αθλητικό Νόμο

Όπως έχει γίνει και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, έτσι και τώρα ένα σχέδιο αθλητικού νόμου φαίνεται να βρίσκει «τοίχο» στο λεγόμενο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου το οποίο έχει θεσπίσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος η FIFA και κατά δεύτερο λόγο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, η UEFA.

Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό το προσχέδιο για τον καινούργιο αθλητικό νόμο. Άμεση

ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καθώς θεωρεί ότι κάποιες από τις διατάξεις του πλήττουν ευθέως το αυτοδιοίκητο και σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν θα ζητήσει την επέμβαση της FIFA.

Οι δύο διεθνείς Ομοσπονδίες (FIFA, UEFA) οι οποίες διαχειρίζονται το παγκόσμιο αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αντίστοιχα, είναι σύμφωνα με πληροφορίες πλήρως ενημερωμένες για το προς διαβούλευση προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου και περιμένουν να δουν ποια από τα άρθρα που περιλαμβάνει θα αποσυρθούν ή θα τροποποιηθούν έτσι ώστε να μην πλήττουν το αδιαπραγμάτευτο για αυτές αλλά και για την ΕΠΟ αυτοδιοίκητο του «Βασιλιά» των σπορ.

Για παράδειγμα τα άρθρα του προσχεδίου που αναφέρονται στις εκλογικές διαδικασίες με αποπομπή από αυτές των Ενώσεων, οι θητείες του ΔΣ, οι τροποποιήσεις στη λειτουργία της ΚΕΔ, είναι μερικές από τις διατάξεις οι οποίες θεωρούνται ως ωμή παρέμβαση της πολιτείας στα του ποδοσφαίρου και αναμφισβήτητα αποτελούν «casus belli» μεταξύ της ΕΠΟ, η οποία υποστηρίζεται από τις μεγάλες δυνάμεις FIFA και UEFA, και την πολιτεία.

Εάν ο Γιάννης Ανδριανός επιμείνει στα άρθρα και στο τέχνασμα με προσφυγή στο CAS όποτε υπάρχουν ασυμβίβαστα με το καταστατικό των Διεθνών Ομοσπονδιών, είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουμε στις ημέρες του 2006 με την πιθανότητα αποβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου να επικρέμεται πάνω από τις ομάδες και την Εθνική μας.

Πρόσφατες είναι άλλωστε οι δηλώσεις του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί τον Οκτώβριο, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, όταν με απόλυτη σαφήνεια τόνισε ότι το αυτοδιοίκητο είναι αδιαπραγμάτευτο και τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια ομοσπονδία δεν πρόκειται να δεχθούν σε καμία περίπτωση κρατική παρέμβαση στα θεμελιώδη ζητήματα λειτουργίας του ποδοσφαίρου.

Μάλιστα όπως ήδη έχει γνωστό από πηγές στα ανώτατα κλιμάκια της FIFA και της UEFA βρίσκονται σε ετοιμότητα έτσι ώστε να αντιδράσουν με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο για ένα ζήτημα που ήταν, είναι και θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτο, γεγονός που γνωρίζει ο κάθε αρμόδιος υπουργός του οποίου σίγουρα τα χέρια είναι «δεμένα» καθώς ένας αποκλεισμός του ποδοσφαίρου μας θα αποτελέσει καταστροφή, τόσο για τις ομάδες μας, όσο και για την Εθνική μας.

Στόχος της κυβέρνησης, θέτοντας αυτό το προσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, είναι να αφουγκραστεί τις αντιδράσεις και να λάβει από τους ενδιαφερομένους συγκεκριμένες προτάσεις πάνω σε όλα τα άρθρα του, ακόμα και σε αυτά που δεν εμπίπτουν στο λεγόμενο αυτοδιοίκητο αλλά καθορίζουν άλλα ζητήματα, όπως η διαφθορά και η βία στα γήπεδα τα οποία από πλευράς πολιτείας μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυστηροποίηση του ήδη υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και βέβαια εφαρμογή του νόμου ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται απέναντί του.

Δεδομένο θεωρείται ότι παρασκηνιακά θα γίνουν προσπάθειες για την αποφυγή μιας ευθείας σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών, όπως δεδομένη θεωρείται από πλευράς πολιτείας για την διόρθωση κάποιων πραγμάτων στα οποία ίσως βρει συμπαραστάτη και την ΕΠΟ, εφόσον βέβαια δεν επηρεάζουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου

Keywords
Τυχαία Θέματα