Καταγγελίες για διευκολύνσεις της Τουρκίας προς του τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Την ώρα που ο Πάπας Φραγκίσκος αλλά και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκονται για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πληθαίνουν οι καταγγελίες τόσο από τους Κούρδους, όσο και από ανεξάρτητες μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι η ισλαμιστική Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκόλυνε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτρέποντάς τους να κινηθούν από το έδαφός της για να προχωρήσουν σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον των υπερασπιστών της πόλης Κομπάνι στη Συρία.

Η Τουρκία που δεν έχει πάρει σαφή θέση στον πόλεμο της συμμαχίας κατά

του Ισλαμικού Κράτους στην οποία ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες και συμμετέχουν πολλές χώρες της δύσης αλλά και του αραβικού κόσμου, φέρεται να έχει μια επιφανειακά «ουδέτερη» στάση η οποία διευκολύνει ωστόσο τους τζιχαντιστές οι οποίοι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι του ίδιου θρησκευτικού δόγματος με αυτό που κατά πλειοψηφία επικρατεί στη γείτονα.

Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία και Κούρδοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως το όχημα που εμπλέκεται στην επίθεση αυτοκτονίας τα ξημερώματα του Σαββάτου ήρθε από τουρκικό έδαφος. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου το διέψευσε, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στις κατηγορίες των Κούρδων πως οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τουρκικές αποθήκες σιτηρών και σημεία στα οποία η τουρκική στρατιωτική παρουσία είναι εντονότατη. Υπενθυμίζουμε, άλλωστε, πως η Άγκυρα εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να μην παρέχει την παραμικρή βοήθεια στο Κομπάνι, οι κάτοικοι του οποίου αντιστέκονται με σθένος το τελευταίο δίμηνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα