Στα άκρα ο «πόλεμος» κυβέρνησης και αγροτών – Ζεσταίνονται τα τρακτέρ για την αυριανή κάθοδο, τα «μπλόκα» της αστυνομίας

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αγροτών που αναμένεται να κορυφωθεί αύριο με την κινητοποίηση στην πρωτεύουσα. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει γίνει γνωστό ότι θα εμποδιστεί η είσοδος τρακτέρ με την παρέμβαση της αστυνομίας. Ο αγροτικός κόσμος, ωστόσο, προειδοποιεί ότι θα «καταλάβει» το Σύνταγμα για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Η αγροτική κινητοποίηση της Παρασκευής αναμένεται να έχει χαρακτηριστικά γενικευμένης διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού, καθώς ήδη επιστημονικοί φορείς, δικηγόροι

και γιατροί, έχουν ανακοινώσει για την ίδια μέρα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις δύο το μεσημέρι. Στο αγροτικό συλλαλητήριο μετέχει και η ΑΔΕΔΥ.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο δεν προσέφερε επί της ουσίας κάτι καινούργιο, αφού επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο και σε βελτιώσεις, υπερασπίστηκε όμως τη «λογική» του σχεδίου, ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι διάλογος από μηδενική βάση- όπως ζητούν οι αγρότες- δεν γίνεται. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στα τηλεοπτικά κανάλια, καλώντας τους αγρότες να σκεφτούν γιατί «τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης σήμερα συστηματικά τούς αποθεώνουν, ενώ πριν από μερικά χρόνια τους λοιδορούσαν»

Για βελτιώσεις στο σχέδιο για τους αγρότες, χωρίς όμως να αναφερθει σε συγκεκριμένες προτάσεις, έκανε λόγο και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.«Θα εξαντλήσουμε τις δικές μας ιδέες για βελτιώσεις στο σχέδιο για τους αγρότες, αρκεί να διατηρηθεί η ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο υπουργός στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο Βερνίκο, για να του παραδώσει το προσχέδιο για το ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πρόσκληση προς τους αγρότες να προσέλθουν στο διάλογο.

Την ίδια ώρα, από κυβερνητικούς κύκλους διοχετεύεται ότι «είναι θέμα ημερών ή και ωρών η απάντηση της κυβέρνησης» σε πολλά από τα αιτήματα τα οποία έχουν φτάσει στο Μαξίμου με το αρμόδιο υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια πρώτη κατηγοριοποίηση των αιτημάτων

Αγρότες: Πρώτα να πάρουν πίσω το σχέδιο

Η αντίδραση των αγροτών στην παρέμβαση του πρωθυπουργού συνοψίζεται σε δύο λέξεις «απογοήτευση» και «κλιμάκωση» των κινητοποιήσεων. Ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας ήταν κατηγορηματικός: «Αν τα πάρει πίσω, συζητάμε. Συμπάθεια δεν χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μπλόκα».

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των 68 Μπλόκων που συνεδρίασαν στη Νίκαια, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κάποιος, μάλιστα, από τους δικούς της παρομοίασε τα τρακτέρ μας με τα χουντικά τανκς! Παράλληλα, μας απειλεί ότι θα μας αντιμετωπίσει με τις δυνάμεις καταστολής και δεν πρόκειται να επιτρέψει τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα». Εφαρμόζουν την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», εξωθώντας στον «κοινωνικό αυτοματισμό». Πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν” αποχωρήσουμε. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση και όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την σιγοντάρουν».


Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το «μπλόκο» στους αγρότες

«Κανένα τρακτέρ στην Αθήνα». Πάνω σε αυτή την φράση έχει στηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας για την πιθανότητα μετακίνησης αγροτικών μηχανημάτων προς την πρωτεύουσα την ερχόμενη Παρασκευή. Οκτώ αστυνομικά μπλόκα, σε τρεις ζώνες, θα εμποδίσουν την οποιαδήποτε προσπάθεια διέλευσης.Αστυνομικές κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ θα στηθούν στα διόδια Αφιδνών, Ελευσίνας, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στον Άλιμο, στον Σταυρό Αγ. Παρασκευής, στον κόμβο Κατεχάκη, στο λιμάνι του Πειραιά με τελευταίο ανάχωμα στις στήλες Ολυμπίου Διός, αρχές Λ. Συγγρού.

Για την αντιμετώπιση του συλλαλητηρίου των αγροτών θα διατεθεί το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων της Αττικής. Τα λεωφορεία και ημιφορτηγά με τα οποία θα έρθουν στην πρωτεύουσα οι αγρότες θα σταθμεύονται στη Λ. Αθηνών και σε χώρο του ταεκβοντο στο Φάληρο. Την Παρασκευή θα αυξηθούν τα αστυνομικά μέτρα και στα μπλόκα των αγροτών στην περιφέρεια, για την αποτροπή μετακίνησής τους σε επαρχιακές πόλεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα