Στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο οι απώλειες του κράτους από τον ΦΠΑ

Το μεγάλο πρόβλημα της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, ενός φόρου που πληρώνεται από τους καταναλωτές σε κάθε αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, όμως στη συνέχεια σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδίδεται στο δημόσιο ταμείο όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να προστίθεται στο κέρδος των επιτηδείων, καλείται να λύσει η κυβέρνηση, καθώς το έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις γεγονός που αναγκάζει την πολιτεία σε αυξήσεις των συντελεστών και ως εκ τούτου προκαλεί μεγαλύτερη «αιμορραγία» στην τσέπη του τελικού καταναλωτή..

Το πρόβλημα

είναι τόσο μεγάλο που εκτιμάται ότι οι ετήσιες απώλειες των δημοσίων ταμείων από τον ΦΠΑ ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ, ποσό που καταλήγει στις τσέπες όσων δεν αποδίδουν τον συγκεκριμένο φόρο. Το παραπάνω ποσό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Υπολογίζοντας το έλλειμμα του ΦΠΑ, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στα πραγματικά έσοδα από τον ΦΠΑ και στα δυνητικά έσοδα από τον ΦΠΑ, όπως υπολογίζονται με βάση τους Εθνικούς Λογαριασμούς, το ΚΕΠΕ υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι ουραγός μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην εισπραξιμότητα του συγκεκριμένου φόρου.

Συγκεκριμένα, από το 2009 και μετά το έλλειμμα ΦΠΑ της Ελλάδας κυμαίνεται μεταξύ 29% και 38%, ενώ της Πορτογαλίας είναι σημαντικά χαμηλότερο και διαρκώς μειώνεται και της Ισπανίας, με εξαίρεση το 2009, τα τρία τελευταία διαθέσιμα έτη κυμαίνεται μεταξύ 13% και 19%.

Όπως τονίζεται από το ΚΕΠΕ, «είναι επιβεβλημένο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να βγει από την οικονομική κρίση και να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, όχι μόνο να βελτιωθεί ο τρόπος είσπραξης του ΦΠΑ, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός, αλλά να αλλάξει και η φορολογική συνείδηση των πολιτών», οι οποίοι ουσιαστικά με το να μην ζητούν τις αποδείξεις κάνουν κακό στο ίδιο τους τον εαυτό καθώς αυξάνεται έτσι η φορολογία.

Στον τομέα αυτό θα βοηθήσει η απόκτηση εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς το κράτος, το οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα από τους φόρους και στο κράτος εναπόκειται να δημιουργήσει ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα για όλους τους πολίτες του και βέβαια να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, επιβάλλοντας πραγματικά και εφαρμόζοντας τις ποινές που απαιτούνται στους φοροφυγάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα