«Σοκ και δέος» στο Αιγαίο από τους «υγρούς τάφους» των μεταναστών

Ανατριχίλα προκαλούν, για πολλοστή φορά, οι εικόνες του νέου ναυαγίου ανοικτά των ακτών της Λέσβου, όπου μια ξύλινη λέμβος, στην οποία επέβαιναν εκατοντάδες πρόσφυγες, ανατράπηκε, μέσα σε ισχυρούς ανέμους και «μανιασμένα» κύματα, στα μέσα της εβδομάδας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το Λιμενικό και η Frontex, με ολονύκτια επιχείρηση διάσωσης, που έστησαν, στάθηκε αδύνατο να αποτρέψουν την τραγωδία σε όλο το εύρος της και ο απολογισμός από τα διαθέσιμα στοιχεία είναι δραματικός. Τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή 16 αλλοδαπών,

εκ των οποίων 11 ήταν παιδιά, πνίγηκαν στους «υγρούς τάφους», που «άνοιξαν» οι αδίστακτοι δουλέμποροι στο Αιγαίο. Με βάση κάποιες μαρτυρίες διασωθέντων, αγνοούνταν τουλάχιστον 33 άτομα.

Άγνωστος όμως παραμένει ο πραγματικός αριθμός αυτών, που χάθηκαν, καθώς άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για 350 επιβαίνοντες στο ξύλινο σκάφος, με το οποίο ξεκίνησαν από την απέναντι Μικρασιατική ακτή.

Η «Αττική freepress» παρουσιάζει σήμερα, με βάση τα στοιχεία του Θαλάμου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, το δράμα σε αριθμούς, που προκαλούν πραγματικό… ίλιγγο. Από τις αρχές του χρόνου και μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, οι ομάδες του Λιμενικού διαπίστωσαν ότι χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου 83 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 30 παιδιά.

2.414 έρευνες και διασώσεις εν μέσω θυελλωδών ανέμων και θηριωδών κυμάτων

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού, που πήραν μέρος στον «πόλεμο της θάλασσας», κατάφεραν να περισυλλέξουν από τα νερά και τα βράχια και να οδηγήσουν στα νησιά, 80.688 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες. Γι’ αυτό χρειάστηκαν 2.414 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μέσα στη θάλασσα με καιρικές συνθήκες αντίξοες, από πλευράς έντασης των ανέμων και ύψους των κυμάτων.

Ανώτερος αξιωματικός του Σώματος δήλωσε στην «Αττική freepress» ότι «μόνο το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου, διεσώθησαν 925 αλλοδαποί ναυαγοί, που βρέθηκαν στη θάλασσα όπως και οι διασώστες στη συνέχεια, με την ένταση των ανέμων να φθάνει τα 8 μποφόρ!». Μέχρι τις 28 Οκτωβρίου από τους λιμενικούς των νησιών είχαν συλληφθεί 388 σκληροί και αδίστακτοι διακινητές, που για λογαριασμό των αφανών αφεντικών τους, παίζουν «κορώνα –γράμματα» τις ζωές αθώων, που φεύγουν από την «κόλαση» της Συρίας και των άλλων χωρών.

Οι μαρτυρίες για τις συνθήκες της πρωτόγονης μεταφοράς ανδρών, γυναικών, παιδιών και νηπίων, αποκαλύπτουν τον τρόπο, με τον οποίο οι δουλέμποροι οργανώνουν και εκτελούν τα δρομολόγια του τρόμου και του θανάτου, στις πλείστες των περιπτώσεων. Ναυαγοί, λοιπόν, ανέφεραν, ότι το ξύλινο σκάφος ξεκίνησε από την περιοχή της αρχαίας Άσσου. Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και έμειναν μάλιστα ένα βράδυ στο δάσος, κοντά σε χωριό, με το όνομα Μπαντεμλί. Για τη μεταφορά είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας.

Στην ακτή, όμως, διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δεν θα γινόταν κατά ομάδες των 50 ατόμων, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δύο μάλιστα καταστρώματα. Στις διαμαρτυρίες, που υπήρξαν, οι παρόντες στην επιβίβαση Τούρκοι δουλέμποροι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές, οπότε και πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση και ο απόπλους. Μέχρι και τα όρια των ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν Τούρκοι. Εκεί, όμως, το εγκατέλειψαν, επιβιβαζόμενοι σε άλλο σκάφος μικρότερο, το οποίο και ακολουθούσε!

Είχαν στο μεταξύ αναθέσει τον έλεγχο του ξύλινου σκάφους σε κάποιους μετανάστες(!), που προφανώς δεν ήξεραν να το οδηγήσουν στην Ελλάδα… Σύμφωνα, πάντα με τις μαρτυρίες διασωθέντων, το σκάφος «διαλύθηκε» κάποια στιγμή, στη διάρκεια του ταξιδιού, χτυπημένο από θηριώδη κύματα στην περιοχή. Όπως έλεγε στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη, «το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος προφανώς προέρχεται από πλοίο, που είχε μεταφερθεί στην Τουρκία, προκειμένου να διαλυθεί». Μάλλον στην περιοχή του Αλή Αγά απέναντι από τη Μυτιλήνη, όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων.

Η «Αττική freepress» είχε αποκαλύψει από τις 25 Απριλίου τις μεθόδους των κυκλωμάτων

Τα συνταρακτικά αυτά στοιχεία επιβεβαιώνουν απόλυτα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Αττική freepress», στο φύλλο της 25ης Απριλίου, για την εγκληματική μέθοδο των δουλεμπόρων να αναθέτουν κατ’ αρχήν σε μετανάστες το πηδάλιο των πλοιαρίων, προκειμένου να μη διακινδυνεύουν οι ίδιοι την πιθανή σύλληψή τους. Ως αντίτιμο, προσφέρουν την επιβίβαση του… κυβερνήτη μετανάστη, δωρεάν!

Όπως έγραφε το ρεπορτάζ: «Πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες εκπαιδεύονται στο… πόδι από τα ασύδοτα, άπληστα και απάνθρωπα κυκλώματα των δουλεμπόρων, να κάνουν τους… καπετάνιους των σαπιοκάραβων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ναυαγίου και πνιγμών, παρά ασφαλούς προσέγγισης σε ακτές της Ευρώπης! Συγκλονιστικές καταγραφές σε έκθεση των ελληνικών αρχών ασφαλείας, επισημαίνουν ότι οι δουλέμποροι, προσφέροντας σε κάποιον από τους μετανάστες δωρεάν μπάρκο στο σαπιοκάραβο, τον ονομάζουν ‘’καπετάνιο’’, τον εφοδιάζουν με μια πυξίδα και όποιον πάρει ο Χάρος!».

Αλλά και το ζήτημα των ξύλινων καραβιών είχε φέρει στο φως η «Αττική freepress», μέσα από την έκθεση των αρχών ασφαλείας. Ανέφερε τότε το ρεπορτάζ: «Ακόμη, χρησιμοποιούνται, ξύλινα σκάφη μικρού-μεσαίου μεγέθους, αρκετά από τα οποία τα προμηθεύεται το δίκτυο από διαλυτήρια πλοίων στη Σμύρνη (πρόκειται για σωστικές λέμβους πλοίων). Συντηρούνται και επισκευάζονται για πλου περίπου δύο ωρών, εκπαιδεύεται κάποιος από την ομάδα των μεταναστών σε στοιχειώδη χειρισμό και προορισμό έχουν τα πλησίον ευρισκόμενα ελληνικά νησιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα