Σόιμπλε και ΕΚΤ στο πλευρό του Ρέντσι λίγο πριν το πιθανό «τέλος»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία πλησιάζει και η Ευρώπη είναι στραμμένη στην χώρα και τον πρωθυπουργό της Ματέο Ρέντσι, που έχει δηλώσει πως σε περίπτωση ήττας θα παραιτηθεί.

Ο Ρέντσι πάντως, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που έρχεται ,έχει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Τράπεζα, θα υποστηρίξει την Ιταλία αυξάνοντας τις αγορές κρατικών ομολόγων σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού μετά την Κυριακή αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον Ρέντσι για τον σκληρό αγώνα που δίνει για τη χώρα του. Τόνισε μάλιστα πως ο Ιταλός πρωθυπουργός ακόμη κι αν ηττηθεί, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Πηγές της Κεντρικής Τράπεζας που ζήτησαν την ανωνυμία τους, ανέφεραν στο Reuters πως μια πιθανή αύξηση στο κόστος δανεισμού μετά την 4η Δεκέμβρη, θα αντιμετωπιστεί με ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 80 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Το χρέος της Ιταλίας, είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και το κόστος δανεισμού της βρίσκεται στο μικροσκόπιο για να μην καταστραφεί ολοσχερώς η χώρα. Ο πολιτικός κίνδυνος που υπάρχει τελευταία στην Ιταλία, έχει «ανεβάσει» το κόστος δανεισμού ενώ οι μετοχές των τραπεζών δέχονται έντονες πιέσεις για τον ίδιο λόγο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα του Ρέντσι την Κυριακή, δίνοντας επικράτηση του «όχι» στην συνταγματική αναθεώρηση με μεγάλη διαφορά. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως μετά την ήττα του, θα εγκαταλείψει την εξουσία.

Το άρθρο Σόιμπλε και ΕΚΤ στο πλευρό του Ρέντσι λίγο πριν το πιθανό «τέλος» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα