Σόιμπλε: Η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει πλέον σε βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση

«Με την απομείωση του χρέους και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανέλθει τα επόμενα χρόνια σε βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση», εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στη διάρκεια της συζήτησης για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, που διεξάγεται

στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της εφαρμοζόμενης πολιτικής, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση περιορισμού των ελλειμμάτων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ και τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία ‘’λειτουργούν’’».

Εξάλλου, αναφερόμενος στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, έκανε λόγο για «θεμελιώδη αλλαγή στη στάση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οκτώ ακόμη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την θέσπιση ‘’νομικού φρένου κατά της συσσώρευσης χρέους’’».

Πάντως, για την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων, την ίδια στιγμή που σοσιαλδημοκράτες και πράσινοι απειλούν να μην ψηφίσουν το Σύμφωνο, αν δεν συνοδεύεται από την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε αναμένεται να εισηγηθεί μια εναλλακτική αυτού του φόρου κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στην Κοπεγχάγη.

Όσον αφορά στους σοσιαλδημοκράτες, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «λειτουργεί με μισές αλήθειες και τεράστιες διορθώσεις», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «στο δρόμο για την Ευρώπη να χάσουμε τους πολίτες» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να εξηγήσουμε στον λαό την αλήθεια για το τι τον περιμένει».

Με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος των συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών Γκίντο Βεστερβέλε, απέρριψε τις εισηγήσεις της Αριστεράς για την εφαρμογή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με πρόβλημα χρέους, επισημαίνοντας ότι «για να υπάρξει ανάπτυξη, πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία».

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα