Σκοτώνει νοθευμένο και πάμφθηνο αλκοόλ στην Κούβα

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εξήντα έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Κούβας την τελευταία εβδομάδα, από κατανάλωση νοθευμένων ποτών με αλκοόλ τα οποία περιείχαν μεθανόλη και κατέκλυσαν τη μαύρη αγορά σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Όλοι όσοι κατανάλωσαν από τα συγκεκριμένα σκευάσματα παρουσίασαν συμπτώματα ναυτίας και προβλήματα στην όραση ενώ δύο ασθενείς παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, η μεθανόλη, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως ως αντιψυκτικό, είχε κλαπεί από αποθήκη της κυβέρνησης από δύο εργάτες.

Η

μεθανόλη χρησιμοποιείται στα εργαστήρια και είναι ιδιαίτερα τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της Κούβας, τα θανατηφόρα σκευάσματα κατέκλυσαν τη μαύρη αγορά και πωλούνταν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Αν η μεθανόλη εισέλθει στον οργανισμό σε σχετικά μεγάλες ποσότητες μεταβολίζεται σχηματίζοντας μεθανικό οξύ ή άλατα αυτού, που είναι δηλητηριώδη για το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση, κατάσταση κώμα, ακόμη και θάνατο. Εξαιτίας αυτών των τοξικών ιδιοτήτων της, η μεθανόλη συχνά χρησιμοποιείται ως ένα μετουσιακό πρόσθετο στην αιθανόλη που παράγεται αποκλειστικά για βιομηχανικές χρήσεις. Αυτή η προσθήκη μεθανόλης αποκλείει (ηθικά και νομικά τουλάχιστον) τη χρήση «βιομηχανικής» αιθανόλης για παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών με τρόπο που αποφεύγει τη σχετική νόμιμη έμμεση φορολογία.

Keywords
Τυχαία Θέματα