Πρώτο σημάδι μερικής επίλυσης της κρίσης στην Αίγυπτο

Την πρώτη ικανή προοπτική για εκτόνωση της κρίσης στην Αίγυπτο, φαίνεται να έλαβαν σήμερα από τους ισλαμιστές της αντιπροσωπείας συμμάχων του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οι διαπραγματευτές από ΕΕ και ΗΠΑ καθώς οι φίλα προσκείμενοι του πρώην προέδρου δήλωσαν πως είναι σεβαστές οι αντιδράσεις που είχαν οδηγήσει στην πτώση του Μόρσι, διεκδικούν λύση βάσει του Συντάγματος που

είχε καταρτιστεί επί Μόρσι (και έχει ανασταλεί με την επέμβαση του στρατού) και δεν θέλουν το στρατηγό αλ Σίσι να είναι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας για μετάβαση.

Την ίδια ώρα η κυβέρνησα προειδοποίησε τους υποστηρικτές του Μόρσι να αποχωρήσουν από τις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες στο Κάιρο, λέγοντας πως η ειρηνική τους διάλυση θα ανοίξει το δρόμο για επάνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων σε «κανονικό ρόλο στην πολιτική διαδικασία».

Οι αρχές έχουν προαναγγείλει σχέδια αποκλεισμού των δρόμων που οδηγούν στα δύο σημεία, προσπαθώντας να αποφύγουν βίαιη διάλυση των συγκεντρώσεων. Οι συγκεντρώσεις εστιάζονται γύρω από το τζαμί Ραμπάα αλ Ανταούγια και γύρω από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου και την πλατεία Ναχντέντ Μασρ, στο δυτικό Κάιρο.

Οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων διαμήνυαν τον τελευταίο μήνα ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν εάν δεν αποκατασταθεί στην εξουσία ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Το Σάββατο, η αντιπροσωπεία της πλευράς των υποστηρικτών του Μόρσι που συνάντησε τους αξιωματούχους από ΕΕ και ΗΠΑ ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, πως οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με πολιτικούς και όχι με στρατιωτικούς, και επιδιώκουν περίοδο ηρεμίας ώστε να «επανοικοδομηθεί εμπιστοσύνη». Όρος, τέλος, είναι επίσης η απελευθέρωση των «πολιτικών κρατουμένων», όπως λένε αναφερόμενοι και στα ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων που βρίσκονται υπό κράτηση.

Η προειδοποίηση στους συγκεντρωμένους

Σε μήνυμά του που είχε μεταδοθεί νωρίτερα το Σάββατο από την τηλεόραση, που συμπληρώνεται ένας μήνας από την ανατροπή του Μόρσι, ο υπουργός Εσωτερικών Χάνι Αμπντέλ Λατίφ υποσχέυθηκε στους διαδηλωτές πως μπορούν να φύγουν από τα σημεία των συγκεντρώσεων χωρίς να συλληφθούν, εάν δεν έχουν διαπράξει κάποια παρανομία.

«Εάν πιστεύτε πως θα φέρετε τη νίκη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, η ασφαλής αποχώρησή σας θα επιτρέψει στους Αδελφούς να επιστρέψουν στο ρόλο τους στην πολιτική διαδικασία» είπε ο υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος στους διαδηλωτές.

Η αναφορά πως δεν κινδυνεύουν με σύλληψη όσοι δεν έχουν διαπράξει παρανομίες αφορά τις κατηγορίες που ακούγονται, και τις οποίες υιοθέτησε και το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή τους, για «δολοφονίες, βασανισμούς και απαγωγές» στους χώρους των δύο συγκεντρώσεων.

Διάλυση των συγκεντρώσεων με επέμβαση θεωρείται ότι σχεδόν σίγουρα θα οδηγήσει σε νέα πολύνεκρα επεισόδια. Από την ανατροπή του Μόρσι, τη ζωή τους έχουν χάσει πάνω από 280 άτομα σε συγκρούσεις, με τις πλέον αιματηρές να καταγράφονται το περασμένο Σάββατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα