«Σκληρό πόκερ» από το ΔΝΤ : Ζητάει νέα μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πέραν των εξαιρετικά σκληρών μέτρων που περιλαμβάνονται στο πακέτο των προαπαιτούμενων για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί με επιτυχία, τις απαιτήσεις του ΔΝΤ , που θέτει εκ νέου τόσο ζήτημα περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, όσο και επιπρόσθετης μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Απαιτήσεις που σε συνδυασμό με τις πάγιες επιδιώξεις του Ταμείου, για άμεση διευθέτηση των κόκκινων δανείων και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς

εργασίας, δημιουργούν ένα εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Με το ζήτημα της διευθέτησης του δημοσίου χρέους να προσκρούει στην αμετακίνητη άρνηση της Γερμανίας, τουλάχιστον μέχρι την διεξαγωγή των Εθνικών εκλογών το 2017, και το ΔΝΤ να πιέζει αφόρητα για συνολικές αλλαγές στο οικονομικό και εργασιακό τοπίο, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση που μοιάζει όλο και περισσότερο με «γόρδιο δεσμό».

Ο χάρτης των βασικών απαιτήσεων του ΔΝΤ θα μπορούσε να συνοψιστεί στα εξής :

• Άμεση διευθέτηση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, με την πώληση αυτών σε ξένα funds, κάτι που όπως είναι φυσικό θα δημιουργήσει μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες.

• Περαιτέρω μείωση των συντάξεων , που ήδη έχουν περικοπεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, με τις τελευταίες μειώσεις στις επικουρικές να προσεγγίζουν σε περιπτώσεις, ακόμη και το 50%.

• Επιπρόσθετη μείωση του αφορολόγητου ορίου, κάτι που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών, που θα έχει αλυσιδωτές οικονομικές συνέπειες τόσο στην κατανάλωση όσο και συνεπακόλουθα, στις πιθανότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που θα γίνουν ακόμη πιο ισχνές.

•Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, που μεταφράζεται στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, στην επέκταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, στην μείωση του κατώτατου μισθού, στην κατάργηση του ισχύοντα συνδικαλιστικού νόμου, όπως και στην θεσμοθέτηση της εργοδοτικής ανταπεργίας.

Σε αυτούς τους τέσσερις πυλώνες κινείται η στρατηγική των πιέσεων του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση, που πρέπει να είναι σαφές πως δεν έχει παρά ελάχιστα περιθώρια ελιγμών και υποχωρήσεων, καθώς τόσο το κοινωνικό όσο και οικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασταθές και ρευστό. Το βέβαιο είναι πως το ΔΝΤ θα επιμείνει σε αρκετά από τα προαναφερθέντα σημεία, με την έννοια ότι θα αποτελέσουν πλευρές μιας σκληρής διαπραγμάτευσης που αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Οκτώβρη.

Το άρθρο «Σκληρό πόκερ» από το ΔΝΤ : Ζητάει νέα μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα