«Σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα»

Η Ελλάδα βλέπει πολύ θετικά το νέο κεφάλαιο που φαίνεται να ανοίγει στις σχέσεις του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα, πιστεύει ότι αυτή η εξέλιξη προσφέρει σημαντικές προοπτικές για συνεργασία με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα και επιθυμεί να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Ιράν και να αξιοποιήσει δυνατότητες συνεργασίας που διανοίγονται σε μια σειρά τομέων με έμφαση στην οικονομία, το εμπόριο και τον

πολιτισμό.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην ιρανική εφημερίδα Tehran Times, που δημοσιεύτηκε χθες.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό για όλους να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία θα οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων και την έξοδο της χώρας από την οικονομική απομόνωση.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού εμπάργκο που έπληξε άνω του 50% των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου, που γινόταν από το Ιράν, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα βρήκε τον τρόπο να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της από άλλες πηγές.

Μια συνολική συμφωνία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ομάδας Ρ5+1, δεν θα δημιουργούσε μόνο τις προϋποθέσεις για την άρση των κυρώσεων, αλλά και θα διευκόλυνε την επανέναρξη των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, διανοίγοντας παράλληλα μεγάλες προοπτικές συνεργασίας, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διμερές επίπεδο, προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ επισήμανε ότι «η Ελλάδα, η οποία σήμερα εξέρχεται με σταθερά βήματα από την οικονομική κρίση, θα είναι έτοιμη να εργαστεί υπέρ της αναζωογόνησης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεών της με το Ιράν».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Δύση χειρίζεται το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιλεκτικά, αγνοώντας συνειδητά μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, που είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων εταίρων τους, ο κ. Βενιζέλος απήντησε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να έχει έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο σε μια σειρά ζητημάτων με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Ένα από τα θέματα αυτά είναι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να συνεχίσει τον διάλογο μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας, κατά τρόπο που δεν θα υπονομεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ εταίρων, ακόμη και αν αυτοί δεν μοιράζονται απαραίτητα τις ίδιες απόψεις»

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους και πρόσφατα ανακοίνωσε την προμήθεια με πυρομαχικά των Κούρδων του Ιράκ.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθησή ότι αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσουν τα σχέδια του ISIS, το οποίο, παράλληλα με τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες, διεξάγει μια συνεχή προπαγάνδα, προσπαθώντας να προσελκύσει νέους υποστηρικτές.

Ο κ. Βενιζέλος καταδίκασε κατηγορηματικά τις διώξεις στις οποίες υπόκεινται χιλιάδες άνθρωποι στο Ιράκ και τη Συρία -μεταξύ των οποίων Σιίτες, Χριστιανοί και Κούρδοι- εξαιτίας της θρησκείας τους, της εθνοτικής προέλευσης ή καταγωγής τους και υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί σύνδεση μεταξύ των πράξεων των εξτρεμιστών τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία με τη γενικότερη στάση του μουσουλμανικού κόσμου ή να αμφισβητηθεί η ειρηνική συνύπαρξη του Ισλάμ με άλλες θρησκείες.

Για αιώνες, οι Χριστιανοί, οι Μουσουλμάνοι και οι πιστοί άλλων θρησκειών συνυπήρχαν ειρηνικά στην ευρύτερη περιοχή. Στην Ελλάδα υφίσταται ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών δογμάτων, και στην περιοχή της Δυτικής Θράκης η μουσουλμανική μειονότητα συνυπάρχει αρμονικά με το χριστιανικό στοιχείο, απολαμβάνοντας όλα τα δικαιώματά της χωρίς προβλήματα.

Ως εκ τούτου, κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «γνωρίζουμε τη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης των πιστών διαφορετικών δογμάτων, και ενώ κάνουμε έκκληση για την προστασία των Χριστιανών σε όλη τη Μέση Ανατολή, αντικρούουμε, παράλληλα, κάθε προσπάθεια δαιμονοποίησης του Ισλάμ».

Σε ερώτηση για την πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε:
«Σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι η βία δεν οδηγεί πουθενά και μπορεί μόνο να παρατείνει τα αδιέξοδα. Η Ελλάδα απηύθυνε εξαρχής έκκληση για κατάπαυση του πυρός και ήμασταν από τους πρώτους που χαιρέτισαν την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας. Η άποψή μας είναι ότι αυτή η εκεχειρία θα πρέπει να χαράξει τον δρόμο προς την ανοικοδόμηση της Γάζας και την αντιμετώπιση της τραγικής ανθρωπιστικής κατάστασης. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ελλάδα -μέσω της UNRWA- έχει ήδη αποστείλει σημαντική οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προκειμένου να καλυφθούν οι επισιτιστικές ανάγκες και να επισκευαστεί το δίκτυο υδροδότησης, ενώ έχουμε, επίσης, δηλώσει την ετοιμότητά μας να περιθάλψουμε τους τραυματίες, ιδίως τα παιδιά. Κατά την πρόσφατη διεθνή διάσκεψη των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας στο Κάιρο, όπου δεσμευτήκαμε να προσφέρουμε στη Γάζα πρόσθετη βοήθεια, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, η Ελλάδα μαζί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή και της επίτευξης ουσιαστικής προόδου, προκειμένου η λύση των δύο κρατών να γίνει πραγματικότητα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οδηγώντας στην εδραίωση συνθηκών μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα