Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι δήμοι

Του Στράτου Ιωακείμ 

Έκρυθμο είναι το κλίμα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όλη τη χώρα εξαιτίας των περικοπών στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που έφθασαν στο 60%, κατά την τελευταία τριετία. Τα σύννεφα άρχισαν να φαίνονται από τον Αύγουστο, με την τακτική επιχορήγηση του κράτους να φθάνει μειωμένη στους δήμους. Οι ΟΤΑ όλης της χώρας «κατέβασαν ρολά» στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου διεκδικώντας στην ουσία την επιβίωσή τους.

Με δραματικό τόνο παρουσίασε την κατάσταση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

(ΚΕΔΕ) Κώστας Ασκούνης, αποκαλύπτοντας πως 14 δήμοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν στην ενιαία αρχή πληρωμών το ποσό της μισθοδοσίας των υπαλλήλων για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, προχωρώντας επί της ουσίας σε στάση πληρωμή. Σε ανάλογη θέση βρίσκονται περίπου 100 ακόμα δήμοι, με τα ταμειακά τους διαθέσιμα να φθάνουν οριακά μέχρι τον Οκτώβριο.   

«Κόκκινες γραμμές» στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα για το μέλλον της αυτοδιοίκησης, διεξήχθη το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αθήνα στα τέλη του Αυγούστου, με θέμα τα οικονομικά των ΟΤΑ. Οι δήμαρχοι όλης της χώρας συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα και διεκδικούν:

την απόδοση των 2,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό και τις δεσμεύσεις του υπουργείου Οικονομικών και του πρώην πρωθυπουργού,την απόδοση των 380 εκατ. ευρώ για επενδύσεις (ΣΑΤΑ), όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό,την απόδοση της 4ης δόσης των παρακρατηθέντων για το 2012, ύψους 214 εκατ. ευρώ.Την απόδοση των κονδυλίων από το Φόρο Ζύθου, ΤΑΠ και τα τέλη διαφήμισης.

Στην απόφαση της ΚΕΔΕ γίνεται λόγος για «κόκκινες γραμμές» που βάζει η Ένωση στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, με πρώτο και κύριο την καταβολή του ποσού των 2,7 δισ. από τους ΚΑΠ, σύμφωνα με τα προϋπολογισθέντα.

Στο συνέδριο επίσης αποφασίστηκε το Πανελλαδικό κλείσιμο το δήμων το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου που περιλάμβανε, εκτός από τη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, την πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και θεσμικές συναντήσεις του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και τις Διαρκείς Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης & Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Η επόμενη μέρα μετά την 13η Σεπτεμβρίου 

Οι διήμερες κινητοποιήσεις ανέδειξαν τις πραγματικές διαστάσεις των συνεπειών των περικοπών στους πόρους της Αυτοδιοίκησης, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ίδια.

Υποσχέσεις της κυβέρνησης για να αποφύγει η Αυτοδιοίκηση την κατάρρευση και την χρεοκοπία διατυπώθηκαν για τρίτη συνεχή φορά, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια συζήτησης του οικονομικού αδιεξόδου των δήμων σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, επαναβεβαίωσε τα εξής:

Πρώτον: Θα αποδοθούν στους δήμους 35 εκατ. ευρώ έναντι της τέταρτης δόσης των παρακρατηθέντων ύψους 213 εκατ. ευρώ, ενώ θα καταβληθεί  προσπάθεια ώστε να αποδίδονται εμπρόθ

Keywords
Τυχαία Θέματα