Οι πεζοί επιστρέφουν στο… κέντρο της Αθήνας

Της Σεβαστής Σαλαγιάννη 

Την ευκαιρία να μετακινηθούν με ασφάλεια στην Αθήνα, βρήκαν οι πεζοί και οι ποδηλάτες, κατά την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Μετακίνησης». Ωστόσο, όπως διαπίστωσε το ρεπορτάζ της «Αττική freepress», δεν υπάρχει επαρκές και ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της Αθήνας, τη στιγμή που με έναν ορθό διαχωρισμό των δρόμων, θα μπορούσαν τα ποδήλατα να... «οργώσουν» την πόλη! 

Πιο συγκεκριμένα, ποικίλες δράσεις

διοργανώνει, στο πλαίσιο του θεσμού της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης», ο δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με άλλους φορείς, από τις 17 ως τις 22 Σεπτεμβρίου προτείνοντας στους πολίτες του λεκανοπεδίου να... αφήσουν στο πάρκινγκ το αμάξι και να στραφούν σε εναλλακτικούς, «πράσινους» τρόπους μετακίνησης μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς και του ποδηλάτου. 

Η πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων δίνει προτεραιότητα στον πεζό και τον χρήστη ποδηλάτου, προωθώντας ταυτόχρονα τον σεβασμό στη συνύπαρξη όλων των μέσων μετακίνησης. Οι εκδηλώσεις καλύπτουν πλήρως σε θεματολογία τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους πεζούς, τη χρήση του ποδηλάτου, καθώς και τις οδικές μεταφορές ατόμων, εμπορευμάτων και αγαθών. 

Ο λόγος στα μέσα μαζικής μεταφοράς 

Η αυλαία των καθημερινών διαβουλεύσεων της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης» σηκώθηκε με ένα «αφιέρωμα» στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Από τη συζήτηση προέκυψαν χρήσιμες πληροφορίες, άξονες προβληματισμού και συμπεράσματα, όπως το γεγονός ότι η λειτουργία και η οικονομική δραστηριότητα της πόλης έχει άμεση και εξαρτώμενη σχέση με την καλή λειτουργία των δημοσίων συγκοινωνιών. Παράλληλα, επισημάνθηκε το ανανεωμένο «προφίλ» των δημόσιων συγκοινωνιών κατά την τελευταία δεκαετία, ωστόσο επισημάνθηκε ότι έρευνες σχετικά με την ικανοποίηση των πολιτών από τα μέσα μαζικής μεταφοράς δείχνουν την ικανοποίηση των επιβατών του μετρό, όχι όμως και των υπόλοιπων μέσων. Ειδικότερα, τα «αγκάθια» για τους πολίτες είναι το υψηλό κόστος των εισιτηρίων, η έλλειψη αξιοπιστίας και η αραιότητα των δρομολογίων. 

Στη διαβούλευση επίσης παρουσιάστηκε η καινοτόμα «αμφίδρομη καταναλωτική ενέργεια - MONEYBACK» που δίνει αξία στα χρησιμοποιημένα εισιτήρια, τονώνοντας την εμπορική δραστηριότητα και αποθαρρύνοντας την εισιτηριοδιαφυγή. 

Παράλληλα, έγινε αναφορά στο σχέδιο νόμου που έχει προτείνει ο δήμος Αθηναίων σχετικά με τον αντίκτυπο στη λειτουργία των μέσων μεταφοράς από τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και τέλος, αναδείχθηκε η σημασία και η ανάγκη συντονισμού των λειτουργιών της πόλης, ενώ συμφωνήθηκε η στρατηγική συνεργασία του δήμου Αθηναίων με τον Ο.Α.Σ.Α. σε θέματα σχεδιασμού και αστυνόμευσης των διαδρόμων κίνησης λεωφορείων και τρόλεϊ. 

Ο πεζός έχει... πάντα δίκιο! 

Στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας (18/9), η οποία ήταν αφιερωμένη στους πεζούς, μαθητές συμμετείχαν σε ομαδικά παιχνίδια και δράσεις σε πεζόδρομους της Αθήνας, οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μέλη του συλλόγου «ΠΕΖΗ» προχώρησαν σε δραστηριότητες στην π

Keywords
Τυχαία Θέματα