Σεισμόπληκτη περιοχή η Κεφαλονιά

Σεισμόπληκτη περιοχή θα κηρυχθεί πιθανότατα εντός της ημέρας (04/02) η Κεφαλονιά προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, ωστόσο μετά το νέο σεισμό θα επανελεγχθούν ακόμη και αυτά που είχαν χαρακτηριστεί «πράσινα».

«Πριν κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτηρίων θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα είναι τελικά τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα»,

σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι το υπουργείο Υποδομών είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, γι΄αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Δύσκολη νύχτα για το νησί

Δύσκολες ώρες περνάνε οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που έχει πληγεί από τους συνεχείς σεισμούς. Τη Δευτέρα (03/02) το βράδυ, οι περισσότεροι πολίτες του νησιού δεν μπόρεσαν να κοιμηθούν στα σπίτια τους, είτε επειδή κρίθηκαν ακατάλληλα, είτε επειδή ο φόβος για έναν ακόμα σεισμό δεν τους το επέτρεψε. Χαρακτηριστικό της κατάστασης το γεγονός πως σε πολλά σημεία του νησιού στήθηκαν πρόχειροι καταυλισμοί με σκηνές. Στα ιδιωτικά Ι.Χ. του κατέφυγαν πολλοί κάτοικοι ενώ διατέθηκαν και λεωφορεία προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να περάσει τη νύχτα.

Οι σκηνές στήθηκαν στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου στην Παλική, ενώ διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό και δέκα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, όπως αποφασίστηκε έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ληξούρι.

Την ίδια στιγμή έπειτα από τον νέο σεισμό των 5,7 Ρίχτερ, οι Αρχές καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους, αλλά και να αποφύγουν να μετακινούνται ασκόπως με τα αυτοκίνητά τους, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Το σχέδιο «Δευκαλίων»

Άλλο ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε το βράδυ της Δευτέρας για την Κεφαλονιά μεταφέροντας επιπλέον σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης.

Το αεροσκάφος μεταφέρει άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να εξετάσουν τη μορφολογία του βυθού κοντά στην προβλήτα του λιμανιού του Αργοστολίου προκειμένου να καταστεί ασφαλής η προσέγγιση και η πρόσδεση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν φθάσει στο νησί. Πρόκειται για το αρματαγωγό «Χίος» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς».

Σ την Κεφαλονιά θα μεταβεί και το δεύτερο αρματαγωγό «Ικαρία» το οποίο μεταφέρει ένα μικρομηχάνημα του Μηχανικού, έναν προωθητή γαιών, έναν φορτωτή, έναν εκσκαφέα τάφρου, ένα ανατρεπόμενο όχημα, ένα ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, έναν αυτόνομο φωτιστικό πύργο, ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, ένα όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, ένα όχημα γενικής χρήσης Steyer από το 747 ειδικό τάγμα Μηχανικού και δύο οχήματα γενικής χρήσης με κινητά μαγειρεία εκστρατείας με επιπλέον το σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη τους και τη διαμονή του προσωπικού, δύο υδροφόρα οχήματα, δύο οχήματα Magirus με 15 χημικές τουαλέτες, ένα όχημα τζιπ Terrano, ένα βυτιοφόρο 4500 λίτρων και ένα όχημα επικοινωνιών, από την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού.

Εν τω μεταξύ έφθασε στο Ληξούρι και αναλαμβάνει καθήκοντα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με τα μέσα και τα υλικά που μεταφέρθηκαν στο νησί με το πρώτο C-130 και το ελικόπτερο Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Την ίδια ώρα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας το σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ θα τελεί σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί το νησί.

Εκτός από τις σκηνές που πρόκειται να φιλοξενήσουν τους πληγέντες από το σεισμό, ανοιχτά στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι τα καράβια που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου για να προσφέρουν στέγη σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν.

Να σημειώσουμε πως την κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολη ο καιρός που είναι βροχερός ενώ έχει και τσουχτερό κρύο.

Σήμερα θα βρεθούν στην Κεφαλονιά για να επισκεφθούν τις σεισμόπληκτες περιοχές, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στο πλευρό των κατοίκων της Κεφαλονιάς και το Ε.Κ.Α.Β.

Με την πρωτοβουλία του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας κου Παπαγιαννίδη Δημήτρη, προκειμένου ο Οργανισμός να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τους συνεχείς σεισμούς στην Κεφαλονιά, αποφασίστηκε σήμερα η ενεργοποίηση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων.

Βάσει συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου που επιβλέπει προσωπικά ο πρόεδρος του Οργανισμού, κος Παπαγιαννίδης Δ., αποφασίστηκε η αποστολή προσωπικού του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (Ε.Τ.Ι.Κ.) με δυο ασθενοφόρα οχήματα και εξοπλισμό για την ενίσχυση του τοπικής δύναμης του Ε.Κ.Α.Β., με επικεφαλής τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ε.Κ.Α.Β., κο Πύρρο Δημήτρη. Παράλληλα όλοι οι Τομείς και τα Παραρτήματα του Ε.Κ.Α.Β. Δυτικής Ελλάδας & Νήσων, έχουν τεθεί σε κατάσταση εγρήγορσης για τη διάθεση πρόσθετου υλικού ή και προσωπικού στην Κεφαλονιά, όταν αυτό θα είναι αναγκαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα