Σε υφεσιακή περιδίνηση η οικονομία -«στο κόκκινο» κατανάλωση και εξαγωγές

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το δυσμενές οικονομικό κλίμα ως απόρροια της υπέρμετρης φορολογίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε συνέργεια με τα capital control έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια υφεσιακή περιδίνηση από την οποία αδυνατεί να εξέλθει. Καθώς οι βασικοί οικονομικοί δείκτες είναι αρνητικοί όπως άλλωστε και η ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού.

Μείωση των εξαγωγών, κατακρήμνιση της κατανάλωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα τόσο από την ΕΛΣΤΑΤ

όσο και από την ΕΣΕΕ, καταδεικνύουν ότι το λιανικό εμπόριο βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» όπως άλλωστε και η εξαγωγική δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας όπως αποκρυσταλλώνεται στα αντίστοιχα στοιχεία, από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Σε ότι αφορά στα στοιχεία της ΕΣΕΕ που αφορούν στις θερινές εκπτώσεις, αυτά εμφανίζουν μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα καθώς οι μισές επιχειρήσεις περίπου καταγράφουν αρνητικές πωλήσεις σε σχέση με το 2015 ενώ το 30% των επιχειρήσεων εμφάνισε στασιμότητα. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι εκπτώσεις που προσέφεραν οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου έφτασαν στο 40%

Βασική αιτία αυτής της έκδηλα αρνητικής εικόνας είναι η ραγδαία μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών που βαίνει συρρικνούμενη, λόγω της υψηλής φορολογίας που εξανεμίζει το όποιο διαθέσιμο εισόδημα.

Σε ότι αφορά στο νευραλγικό ζήτημα των εξαγωγών που συνιστά δείκτη της μεσοπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής της χώρας, η κατάσταση είναι εξίσου αρνητική, συμπαρασύροντας και το ΑΕΠ της χώρας σε αρνητικό πρόσημο. Καθώς ο δείκτης εξαγωγικής δραστηριότητας βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2015 καταδεικνύοντας πως η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας κάθε χρόνο επιδεινώνεται, κάτι που γίνεται φανερό και από τις επιδόσεις της κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπου η ύφεση κινείται κοντά στο 1%

Το άρθρο Σε υφεσιακή περιδίνηση η οικονομία -«στο κόκκινο» κατανάλωση και εξαγωγές εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα