Σε βάθος τετραετίας οι παροχές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Σε βάθος τετραετίας απλώνονται οι παροχές της κυβέρνησης. Αστάθμητος παράγοντας τα δεδομένα που θα διαμορφώσει η συμφωνία με τους δανειστές. Αβάσταχτο το βάρος του χρέους, υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας. Χαρτί και μολύβι παίρνουν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να κοστολογήσουν όλα τα μέτρα που εξήγγειλαν οι υπουργοί της κυβέρνησης στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας έχει ζητήσει από

τους συναδέλφους του υπουργούς αναλυτική καταγραφή όλων των εξαγγελιών, προκειμένου να μετρήσει το δημοσιονομικό τους κόστος και να διαπιστωθεί -ανάλογα με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια- πότε μπορεί να γίνει η κάθε μία.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των οικονομικών συντακτών, ο κ. Μάρδας ήταν απόλυτα σαφής. Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν πρόκειται να εφαρμοστούν στο σύνολό τους στη διάρκεια του τρέχοντος έτους είπε, συναρτώντας τις τελικές αποφάσεις και με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της.«Θα απλωθούν σε ολόκληρη την τετραετία», ανέφερε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να μην γίνει αναπροσαρμογή της μηνιαίας παρακράτησης φόρου για το 2015, εξαιτίας των αλλαγών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Η έτερη αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι η νέα ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα εφαρμοστεί στα εισοδήματα του 2015. Αυτό σημαίνει ότι, όταν ψηφιστεί ο νέος νόμος, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρέπει αναδρομικά από τις αρχές του 2015 να μειωθεί η μηνιαία παρακράτηση φόρου, για τους φορολογούμενους εκείνους οι οποίοι θα έχουν ελαφρύνσεις και ανάλογες αυξήσεις στην παρακράτηση για τους φορολογούμενους για τους οποίους θα υπάρξουν επιβαρύνσεις.

Ο κ. Μάρδας άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, αναλόγως των εξελίξεων. Πέραν της επιφυλακτικότητας για το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία του δημοσίου χρέους, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα