Σε δίνη τραπεζικής κρίσης η Ιταλία, σε καθεστώς μόνιμης αβεβαιότητας η Ευρώπη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τις τελευταίες ημέρες η ιταλική οικονομία βρίσκεται στην δίνη μιας υποβόσκουσας οικονομικής κρίσης, που πυροδοτείται από την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, ως απότοκο των συνεπειών του πρόσφατου Brexit. Η ιταλική οικονομία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ το τραπεζικό της σύστημα είναι εξαιρετικά μεγάλο για να διασωθεί, όπως και ιδιαίτερα συνδεδεμένο τόσο με το ευρωπαϊκό όσο και με το διεθνές τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα μια ενδεχόμενη κρίση σε αυτό να δημιουργήσει τους όρους ενός ντόμινο χωρίς ορατό τέλος.

Μια

ενδεχόμενη δυσμενή εξέλιξη στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, είναι πιθανό να οδηγήσει την χώρα σε ένα παρατεταμένο καθεστώς ύφεσης, ενώ αν η κατάσταση εξελιχθεί στα πρότυπα της ελληνικής κρίσης, τίποτε δεν αποκλείεται, καθώς μια ιταλική οικονομική κρίση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιθωριοποιηθεί και να ελεγχθεί, όπως έγινε στην ελληνική περίπτωση.

Καθεστώς πολιτικής και οικονομικής αστάθειας

Η Ιταλία άλλωστε έχει ήδη περιέλθει σε ένα διαρκές καθεστώς πολιτικής και οικονομικής αστάθειας με τον Ματέο Ρέντσι να ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί αν χάσει στο επικείμενο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση ενώ την ίδια στιγμή στις ιταλικές τράπεζες συσσωρεύονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια που απειλούν την ρευστότητά τους. Ρευστότητα που απειλείται ταυτόχρονα από την ραγδαία μείωση της αξίας των τραπεζικών μετοχών που έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 30% από την στιγμή που η Μ.Βρετανία αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιταλική περίπτωση προσιδιάζει στην ελληνική περίπτωση. Με την μόνη σημαντική διαφορά ότι το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας είναι πολλαπλάσιο, το δημόσιο χρέος της τεράστιο ενώ ο τραπεζικός τομέας της νευραλγικός για την ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής και όχι μόνο οικονομίας.

Τα «κόκκινα» δάνεια πυροδοτούν την κρίση

Ο άμεσος κίνδυνος προέρχεται από την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, την Banca Monte dei Paschi di Siena, της οποίας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ξεπεράσει το όριο κινδύνου ακριβώς για αυτό της έχει ζητηθεί από την ΕΚΤ να τα μειώσει κατά 40% τα τρία επόμενα χρόνια. Ως ενδεχόμενη λύση εμφανίζεται ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάτι που ωστόσο μπορεί να σημαίνει την ανάγκη παράκαμψης του ασφυκτικού ευρωπαϊκού πλαισίου που επιτάσσει να επωμιστούν μέρος αυτού του βάρους οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι. Εξέλιξη που ο Ματέο Ρέντσι θέλει να αποφύγει, αλλά προσκρούει στην ανελαστικότητα των Βρυξελλών.

Σε κάθε περίπτωση το κυρίαρχο διακύβευμα για την Ευρώπη το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να καταφέρει να δρομολογήσει ένα σχεδιασμό ευέλικτο και αποτελεσματικό, ώστε να αποφευχθεί το ξέσπασμα μιας ιταλικής πολιτικής και οικονομικής κρίσης με χαρακτήρα ανεξέλεγκτο.

Το άρθρο Σε δίνη τραπεζικής κρίσης η Ιταλία, σε καθεστώς μόνιμης αβεβαιότητας η Ευρώπη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα