Σχέδια νέας λιτότητας με φόντο το προσφυγικό!

Tου Σταύρου Μονεμβασιώτη

Τις εβδομάδες που ακολουθούν οι δηλώσεις και τα σχόλια που θα γίνονται θα αφορούν στο πραγματικό πρόβλημα του ασφαλιστικού. Πίσω από τις «κόντρες» των τεχνοκρατών όμως για το αν θα πρέπει να πληρώνουν εισφορές οι αγρότες ή οι επαγγελματίες με βάση το πραγματικό τους εισόδημα ή αν τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να είναι ένα, δύο ή τρία, κρύβεται ένα έντονο παρασκήνιο με πρωταγωνιστές όλους εκείνους που θέλουν να επιβάλουν (μόνιμα) ένα σχέδιο λιτότητας στην Ελλάδα, για να την ελέγχουν πολιτικά

σε δύσκολα γεωστρατηγικά ζητήματα, όπως είναι το προσφυγικό…

Πρόσφατη ανάλυση του think tank των Βρυξελλών, του Ινστιτούτου Bruegel, προοιωνίζεται το πλαίσιο των εξελίξεων που εξυφαίνεται για την Ελλάδα. Σε απλή απόδοση, θα έλεγε κανείς ότι οι αναλυτές του Ινστιτούτου φοβούνται ότι όσοι ζητούν επιπρόσθετα μέτρα από τους Έλληνες, δεν θέλουν να τους βγάλουν από την κρίση, αλλά να τους βυθίσουν περισσότερο στην ύφεση. Νέα μέτρα σημαίνει μικρότερα εισοδήματα, που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση, που οδηγεί σε ακόμη λιγότερα κρατικά έσοδα, περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη, εσωτερικό αδιέξοδο, λουκέτα, ανεργία, και για το κράτος ανάγκη δανεισμού, μεγαλύτερες υποχρεώσεις, αδυναμία υλοποίησης ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων…
Με άλλα λόγια οι οικονομολόγοι που έχουν στο μυαλό τους την ανάπτυξη, περιγράφουν την ανάγκη χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας και την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων που οδηγούν σε περιορισμό δαπανών ή δημιουργία νέου εισοδήματος για τη χώρα. Αντί για λιτότητα, αντιπροτείνουν μικρές δημοσιονομικές ρυθμίσεις (νοικοκύρεμα του προϋπολογισμού θα έλεγαν οι Έλληνες πολιτικοί) και μέτρα ενίσχυσης της αγοράς. Ποιος είναι ο λόγος -αφήνουν να εννοηθεί οι ειδικοί του Ινστιτούτου- που θα επιθυμούσε κάποιος να ασκεί μια περιοριστική πολιτική στην Ελλάδα; Να την ελέγχει στα δύσκολα θέματα…
Μπροστά από την «κουρτίνα» βέβαια η συζήτηση αφορά στις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Στις Βρυξέλλες, την προηγούμενη Πέμπτη, ο κ. Ε.Τσακλώτος ανέκρουσε πρύμναν στο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και άκουσε τους πάντες να του περιγράφουν τα επόμενα βήματα: Όταν συμφωνήσουν οι θεσμοί και η Ελλάδα για την πρώτη αξιολόγηση, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα είναι παρόν. Μάλιστα, όπως «μαρτύρησε» δημοσίως ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει στο πρόγραμμα.
«Just do it…»
Μέσα στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις. Είχε φροντίσει άλλωστε με τα ταξίδια των προηγούμενων ημερών να «στρογγυλέψει τις γωνίες» στα λόγια όσων εξακολουθούν να βλέπουν την Αθήνα με καχυποψία και να ακούσει κατ’ ιδίαn τα σκληρά λόγια, όπως το «just do it» του Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε, που τον παρέπεμψε πρώτα στους τεχνοκράτες των θεσμών και μετά στην πολιτική κουβέντα.
To Eurogroup αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρόοδο, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό για το οποίο περιορίστηκε στο να ζητήσει διευκρινίσεις. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι το «κλειδί», για να υπάρξει μια πλήρης εκείνη εικόνα των δημοσιονομικών της Ελλάδας και να προχωρήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «όπου πήγα με άκουσαν με συμπάθεια, άνθρωποι που αναζητούν λύσεις και όχι προβλήματα», ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τις σημειώσεις για τη συνάντηση του με την κα.Κριστιν Λαγκάρντ στο πλαίσιο του Νταβός. Η κυρία Λαγκάρντ είναι τεχνοκράτης, επικεφαλής του ισχυρού ΔΝΤ, έχει όμως και πολιτικές φιλοδοξίες στη γαλλική πολιτική σκηνή…

Το μήνυμα των εταίρων…

ΓΕΡΟΥΝ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ, πρόεδρος Eurogroup: «Υπάρχουν κάποια θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τα οποία οι θεσμοί ζήτησαν επιπλέον διευκρινίσεις. Είναι σημαντικό να δοθούν γρήγορα τα στοιχεία, έτσι ώστε να προχωρήσει η αποστολή των ελεγκτών στην Αθήνα. Θα κάνουμε τον απολογισμό μας το Φεβρουάριο».

ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων: «Είναι βασικό να μην καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει την καρδιά των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες. Να ακολουθήσουμε τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας που περνά μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε και για το χρέος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εκτιμάμε ότι είναι μια αναγκαιότητα για όλους».
ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ, επικεφαλής ESM: « Μετά την πρώτη αξιολόγηση η Ελλάδα σχεδιάζεται να λάβει περίπου 5,5 δισ. ευρώ, αυτό είχε συμφωνηθεί αρχικά, αλλά δεν σημαίνει ότι το ποσό δεν μπορεί να αλλάξει».
ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας: «Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική ανάγκη, αλλά θα τη στηρίξουμε για να βρει το δρόμο της. Η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια, καθώς η Ελλάδα έχει άμεσες δανειακές ανάγκες».
ΤΖΕΡΙ ΡΑΙΣ, εκπρόσωπος Τύπου ΔΝΤ: «Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο όπως είναι σήμερα. Οι εισφορές δεν επαρκούν για τη χρηματοδότηση των επιδομάτων και των συντάξεων».

Η Νάλες στηρίζει το «σχέδιο Κατρούγκαλου»
Μία απρόσμενη σύμμαχο εξασφάλισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό. Η Γερμανίδα ομόλογός του, Αντρέα Νάλες φέρεται, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση, να του υποσχέθηκε στήριξη στην προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προτείνει, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά για την πρόταση αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών: «Είναι μια καλή λύση, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν σε αφήνουν να το κάνεις…».
Το ραντεβού έγινε στο πλαίσιο των εργασιών της Διυπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, όπου ο υπουργός παρουσίασε τις θέσεις του, αναζητώντας στηρίγματα: «Όπως και στο παρελθόν, έχουμε επιδιώξει να μεταφέρουμε το θέμα των διαπραγματεύσεων από το διμερές επίπεδο στο διεθνές, ζητώντας τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι και τώρα θέλουμε να διευρύνουμε τα στηρίγματά μας στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών», δηλώνει ο κ. Κατρούγκαλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα