Σχέδια επί χάρτου για την αμυντική βιομηχανία

Ενώ οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία είναι σε αναβρασμό εξαιτίας το ενδεχομένου να χάσουν τη δουλειά τους, στο υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζονται για τη «μάχη» με την τρόικα προκειμένου να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση.

Να σημειώσουμε πως η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά, είχε δίωρη σύσκεψη με τους Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστο Σταϊκούρα,

τη Δευτέρα (09/09) το απόγευμα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.

«Είμαστε σε κοινή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι την Παρασκευή το αργότερο θα είναι έτοιμο το κείμενο της απάντησης στην Κομισιόν» ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας μετά τη σύσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κομισιόν και τρόικα βλέπουν σαν μόνη λύση το κλείσιμο της ΕΑΣ.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει αρκετά σενάρια, αλλά το βασικό προβλέπει:

- Διάσπαση της ΕΑΣ και διατήρηση του στρατιωτικού κλάδου της εταιρίας, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος για τη ολοκλήρωση των παραγγελιών των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάληψη νέων στο μέλλον.

- Εάν όμως η νέα ΕΑΣ δεν αποδειχθεί βιώσιμη, τότε θα ρευστοποιηθεί μέσω ειδικής εκκαθάρισης (πιθανότατα του αρθ.14, Ν.3429/05).

Στην κυβέρνηση θέλουν να πείσουν την κομισιόν ότι α) το κόστος που θα αναλάβει το Δημόσιο είναι μικρότερο από όσο υπολογίζουν στις Βρυξέλλες και β) η νέα ΕΑΣ θα καταστεί βιώσιμη σε εύλογο χρονικό διάστημα. Για να το επιτύχουν, «ποντάρουν» και στις Συνθήκες της ΕΕ που προβλέπουν ότι για θέματα Ασφάλειας και εξυπηρέτησης ουσιωδών συμφερόντων του, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί αυξημένα περιθώρια ενεργειών και αποφάσεων.

Αργότερα σήμερα, θα γίνει και σύσκεψη Στουρνάρα με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα