Σαπέν: Η Ελλάδα δεν θα εξασφαλίσει ειδική μεταχείριση

Σε μια σαφή προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν υπερτόνισε την πολύ καλή συνεργασία που έχει με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την Κυριακάτικη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι «το αίτημα της Ελλάδας για παροχή χρόνου για τη διαπραγμάτευση

μίας νέας συμφωνίας με τους εταίρους της είναι λογικό, εάν διατυπωθεί γρήγορα, συνοδευόμενο από ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά».

Εν συνεχεία, άφησε αιχμές για την στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, λέγοντας: «Δεν υπάρχει λόγος να στρέφει κανείς τις χώρες της Ευρωζώνης τη μία εναντίον της άλλης, και ειδικά όχι τη Γαλλία και τη Γερμανία, διότι μία λύση που βοηθά την Ελλάδα ενώ διασφαλίζει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να περάσει από μία συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία».

Εξάλλου, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ σημείωσε ουκ ολίγες φορές ότι σήμερα η επαφή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «είναι στενότερη παρά ποτέ, ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις ή εντάσεις». «Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και οι ελληνικές Αρχές μπορούν να κατανοήσουν», είπε.

Αναφερόμενος στη θέση της Αθήνας ότι δεν επιθυμεί παράταση του προγράμματος και στο αίτημα να της παραχωρηθεί ένας μήνας για να παρουσιάσει τις προτάσεις της και περισσότερος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα εξασφαλίσει ειδική μεταχείριση». «Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό, εάν υπάρχει ένα μίνιμουμ πολιτικό πλαίσιο που διατυπώνεται σταδιακά. Η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να προσφέρουν χωρίς να παίρνουν τίποτε σε αντάλλαγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαπέν πάντως αμφισβήτησε τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν ότι μία σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος μπορεί να απειλήσει την παγκόσμια οικονομία.

«Η ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα από ό, τι όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση χρέους πριν από πέντε χρόνια», σημείωσε ο ίδιος, καταλήγοντας: «Φοβάμαι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δεν έχει αντιληφθεί καλά τις αλλαγές που έχουν έκτοτε πραγματοποιηθεί στην Ευρωζώνη».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα