Σαμαράς: Άμεση διοικητική μεταρρύθμιση

Την στόχευση της άμεσης διοικητικής μεταρρύθμισης και της αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης, εξέφρασε δημοσίως ο πρωθυπουργός, κος Α. Σαμαράς, μετά το πέρας σχετικής συμβολικού χαρακτήρως σύσκεψης -στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης- με τον οικείο υπουργό, κο Αντώνη Μανιτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, κο Ιωάννη Στουρνάρα.

Μάλιστα,

έκανε γνωστή την πρόθεσή του να αναλάβει προσωπικά την παρακολούθηση του όλου εγχειρήματος.

Σύμφωνα με τα λεχθέντα των τριών μελών της κυβέρνησης, η διοικητική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει:

- την συγχώνευση ή κατάργηση κρατικών φορέων,

- την -κατά 30%- μείωση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα,

- την κανονιστική ανασυγκρότηση 13 βασικών οικονομικών τομέων, σε βάθος 10 μηνών,

- την μείωση των λειτουργικών εξόδων του δημοσίου τομέα &

- την κατάργηση της πολυνομίας και των δυσδιάκριτων συναρμοδιοτήτων,

χωρίς να γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, παρά μόνον μόνο εσωτερικές μετακινήσεις.

Ως στόχο, ο κος Α. Σαμαράς, έθεσε την ύπαρξη αποτελεσμάτων ως προς την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την εξοικονόμηση πόρων και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και της αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης, ο πρωθυπουργός αναμένεται -εντός των προσεχών ημερών- να αποστείλει σχετική επιστολή προς όλα τα υπουργεία ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών, τονίζοντας τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Επίσης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κος Αντώνης Μανιτάκης, δήλωσε ότι στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η -κατά 30%- μείωση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, διευκρινίζοντας ωστόσο, το ότι αυτό -προς το παρόν- δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε οικονομικό επίπεδο.

Ο κος Μανιτάκης προσέθεσε ότι το υπουργείο βασίζεται στην προεργασία που έχει γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της συνεργασίας των ελληνικών υπηρεσιών με την task force.

Επίσης, ο κος υπουργός ανέφερε το ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα, κυρίως στο ίδιο το υπουργείο, που θα αποτελέσει το μοντέλο και για την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση.

Όπως εξήγησε ο κος Μανιτάκης, βασικός στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων, που θα προκύψει από το νέο μοντέλο διοίκησης και από τη συγχώνευση των υπηρεσιών.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου αλλά θα γίνουν μετακινήσεις.

Διευκρίνισε ακόμη το ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου μελετούν τη λίστα με τους -υπό συγχώνευση ή κατάργηση- φορείς που παρέλαβε και κατ’ εντολή Πρωθυπουργού, θα προχωρήσουν ταχύτατα.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα πρέπει -εντός των επομένων μηνών- να έχει φέρει εις πέρας την κανονιστική ανασυγκρότηση 13 βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας.

Η προσπ

Keywords
Τυχαία Θέματα