Ραγδαία αύξηση των e-shoppers στην Ελλάδα

Τη στιγμή που οι περισσότεροι κλάδοι σημειώνουν απώλειες και μειώσεις, ο κλάδος των ηλεκτρονικών αγορών παρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια, λόγω των συμφερουσών τιμών και της εξοικείωσης των καταναλωτών με την τεχνολογία.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN), το 2012 οι συνολικές online αγορές εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν σε 2,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 61% σε σχέση με το 2011.

Την ίδια στιγμή, οι online

καταναλωτές πραγματοποίησαν κατά μέσο όρο 20 αγορές το χρόνο, έναντι 15 το 2011, με την κατά κεφαλή αξία να ανέρχεται στα 1.600 ευρώ. Σημειώνεται ότι έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ ανέφερε ότι ο αριθμός των online καταναλωτών αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία πενταετία, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής να φτάνει στο 18,5%.

Ειδικότερα, άνοδο στις πωλήσεις σημείωσαν τα φάρμακα (+36%), τα αθλητικά είδη (+28%) και τα υλικά ηλεκτρονικής εκμάθησης (+27,5%), ενώ πτώση παρατηρήθηκε στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (-40%), στα εξαρτήματα Η/Υ - hardware (-37,1%) και στη διαμονή σε καταλύματα (-26%). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 13,7% των καταναλωτών πραγματοποίησε την αγορά/παραγγελία μέσω κάποιας φορητής συσκευής.

Σύμφωνα με την Hellastat, το κυρίαρχο πρόβλημα του κλάδου αποτελεί η έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών απέναντι στις e-αγορές (φόβος για μη ασφαλείς πληρωμές, για χρησιμοποίηση των προσωπικών δεδομένων κ.α).

Keywords
Τυχαία Θέματα