Πύργος: Κάνουν Πάσχα παρέα με… τα σκουπίδια

Με τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης θα «απολαύσουν» τις άγιες ημέρες του Πάσχα οι δημότες του Πύργου, αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής που ήδη έχουν φτάσει στον τόπο τους και δυσανασχετούν με την κατάσταση που επικρατεί. Δυστυχώς η αποκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Τρίτη, όπου η δημοτική αρχή περιμένει να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση με τον Φορέα Διαχείρισης Αγρινίου για τον ΧΥΤΑ Στράτου Αιτωλοακαρνανίας.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο,

η ποσότητα των 1.500 τόνων σκουπιδιών που θα απορροφήσει ο δήμος του Αγρινίου, δεν θα λύσει το πρόβλημα και τον εφιάλτη των σκουπιδιών αφού, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις των φορέων αλλά και αιρετών παραγόντων του Πύργου, αυτή τη στιγμή στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες, βρίσκονται εκτεθειμένα πάνω από 10 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων.

Τα σκουπίδια αυτά, έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στη δημοτική αρχή, καθώς ακόμα κι αν υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση με τον δήμο της Ήλιδας, για την δεματοποίηση στα Κονιδέικα, εξαιτίας της σήψης που έχουν υποστεί δεν μπορούν να δεματοποιηθούν. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μεταφερθούν σε νόμιμο ΧΥΤΑ, τον οποίο αναζητά ο δήμος του Πύργου και για το λόγο αυτό ζητά και την ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας.

Πάσχα με σκουπίδια

Οι ενέργειες του δήμου Πύργου για να βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, εδώ και τόσους μήνες, πέφτει στο «κενό» καθώς κανένας ΦΟΔΣΑ της Δυτικής Ελλάδας – ύστερα από την πρωτοβουλία της ΠΕΔ – δεν έχει δεχθεί να απορροφήσει σκουπίδια του δήμου στον χώρο που διαθέτει.

Η μόνη θετική εξέλιξη που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα (που και αυτή όμως δεν ευοδώθηκε) ήταν με τον ΦΟΔΣΑ Δυτικής Αχαΐας, ο οποίος μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, ανέστειλε την εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φλόκα για 15 ημέρες από τον δήμο του Πύργου.

Αν και οι ελπίδες της δημοτικής αρχής, ήταν πως κατά τις ημέρες της Πασχαλινής περιόδου η πόλη και τα χωριά θα ήταν καθαρά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει αφού ακόμα κι αν ξεκινούσε σήμερα η αποκομιδή, τα απορρίμματα δεν θα μπορούσαν να μαζευτούν στο σύνολό τους.

«Να παρέμβει η Πολιτεία»

Εξάλλου στην τελευταία ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο του Πύργου, προχθές το πρωί, παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επιστημονικών φορέων και πολιτών, η απόφαση που λήφθηκε μετά από ώρες συζητήσεων και αντεγκλήσεων σε εξαιρετικά ηλεκτρισμένο κλίμα, ήταν να αποσταλεί «επείγον» έγγραφο στον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, από τον οποίο θα ζητηθεί η παρέμβασή του, ώστε τα σκουπίδια να φύγουν για αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας.

Στο τραπέζι, τέθηκε από τους φορείς, ο ΧΥΤΑ Παλαίρου του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να δεχθεί μέχρι 300 χιλ. τόνους απορριμμάτων. Πάντως και από εκεί, οι ενδείξεις για βοήθεια φαίνεται να είναι αρνητικές, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, που προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο της περιοχής, Γιώργο Αποστολάκη.

Στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, τέθηκε ακόμα και η έκδοση υγειονομικής διάταξης που θα συνοδεύει το «επείγον» έγγραφο προς τον υπουργό και την οποία πρότεινε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάκης Αντωνακόπουλος, προκειμένου να «πιέσει», όπως είπε, για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα δίνει εντολή σε ΧΥΤΑ αδειοδοτημένο να απορροφήσει τα σκουπίδια του δήμου Πύργου.

Πάντως, οι πολίτες του δήμου, που βρέθηκαν στη σύσκεψη, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους από την κατάσταση που επικρατεί, ενώ, σύμφωνα με πηγές, είναι έτοιμοι, το επόμενο διάστημα και αν δεν βρεθεί λύση, να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και με αποκλεισμό του λιμανιού του Κατακόλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα