Πτυχίο στην ανεργία – μάστερ στην ετεροαπασχόληση οι Έλληνες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Το τεράστιο πρόβλημα της «κρυφής» και καταγεγραμμένης ανεργίας είναι γνωστό, καθώς το βιώνουν δεκάδες χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους. Παιδιά με πτυχία και μεταπτυχιακά – όσα δεν έφυγαν ακόμα από την Ελλάδα – απασχολούνται σε δουλειές που δεν αξιοποιούν τα προσόντα τους, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Πρόκειται για την περιβόητη «χαμένη γενιά», που έκανε το πτυχίο κορνίζα και βγήκε προς αναζήτηση του μεροκάματου.

Η Ιωάννα Μαρμαρά σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και marketing, έκανε το μεταπτυχιακό της και έπειτα σπούδασε διαιτολογία. Συνολικά, εννέα χρόνια σπουδών. Ωστόσο, δεν εργάζεται σε αντικείμενο σχετικό με τα δύο πτυχία της, όπως αφηγείται η ίδια: «Χτύπησα πολλές πόρτες ελπίζοντας να βρω μια δουλειά ανάλογη των προσόντων μου. Ακόμα και σε θέσεις εργασίας που θεωρητικά ήμουν κατάλληλη υποψήφια με απέρριπταν. Μάλιστα, σε μία εκ των περιπτώσεων πήρα τηλέφωνο την εταιρεία – γνωστό κέντρο αδυνατίσματος- ζητώντας να μάθω ποιος ήταν ο λόγος που δεν με επέλεξαν. Η απάντηση ήταν ότι αν και στην αγγελία ζητούσαν πτυχιούχο τελικά θα έπαιρναν κάποιον χωρίς πτυχίο γιατί θα τους κόστιζε λιγότερο και τη δουλειά θα την μάθαινε στην πορεία μέσα από σεμινάρια. Με συμβούλεψαν να μην λέω ότι έχω πτυχίο όταν ζητάω δουλειά γιατί έχω πιο πολλές πιθανότητες έτσι να προσληφθώ. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι σε μία καφετέρια και συμπληρωματικά κάνω μανικιούρ – πεντικιούρ».

Η Έλλη Ζαφειροπούλου είναι μια ακόμα πτυχιούχος που αναγκάστηκε να χαράξει διαφορετικό δρόμο από το αντικείμενο των σπουδών της: «Σπούδασα διοίκηση μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης. Η σχολή μου ήταν τετραετής. Εργάστηκα λίγο, στην αρχή, ως συμβασιούχος για τέσσερα εξάμηνα σε δήμους. Όταν τελείωσε αυτό έστειλα πάρα πολλά βιογραφικά αλλά δεν κατάφερα να βρω δουλειά. Πλέον, εργάζομαι δύο φορές την εβδομάδα, χωρίς ένσημα, σε μια εταιρεία με πλακάκια και άλλες τέσσερις μέρες σε κατάστημα με ρούχα. Αλλά λέω πάλι καλά γιατί τουλάχιστον έχω καλούς εργοδότες και πληρώνομαι στην ώρα μου. Σε σχέση με άλλες δουλειές που έκανα στο παρελθόν και δεχόμουν σεξουαλική παρενόχληση ή δεν πληρωνόμουν τώρα είμαι πολύ ευχαριστημένη». Σε ερώτηση αν έχει μετανιώσει για τις σπουδές της, η Έλλη είναι απόλυτη: «Φυσικά και έχω μετανιώσει ήταν χαμένος χρόνος από τη ζωή μου. Ακόμα και στη δουλειά που είμαι τώρα, βρίσκομαι γιατί είχα κάποιο γνωστό και όχι λόγω πτυχίου».

Ο Μάριος Δερβιτσιώτης σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ αλλά απασχολείται στον χώρο της εστίασης, οι λόγοι καθαρά οικονομικοί όπως δηλώνει: « Από την εποχή που ήμουν ακόμα φοιτητής ξεκίνησα να εργάζομαι σε μπαρ και καφέ. Έβλεπα γύρω μου τους γυμναστές που ήταν άνεργοι, ακόμα και αυτοί που δούλευαν έπαιρναν τον βασικό και κατάλαβα, από νωρίς, ότι δεν θα έβρισκα δουλειά πάνω το πτυχίο μου. Όπως και έγινε, ποτέ δεν μου έγινε αξιόλογη πρόταση να εργαστώ σε κάποιο γυμναστήριο και παρέμεινα στο μπαρ. Τα χρήματα είναι καλά, πολύ καλύτερα τουλάχιστον από αυτά που θα έβγαζα ως γυμναστής».

Πληγή που αιμορραγεί η ανεργία στην Ελλάδα

Ο εφιάλτης της ανεργίας μεγαλώνει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον μήνα Ιούνιο. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, στα μητρώα του Οργανισμού τον Ιούνιο, αυξήθηκαν κατά περίπου 10.000 ενώ ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται στα 950 χιλιάδες άτομα.

Οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο δεδομένου ότι το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων (επιδοτούμενοι και όσοι αναζητούν εργασία) είναι 827.133 άτομα τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ. Τα 437.751 (ποσοστό 52,92%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο από 12 μήνες και πάνω ενώ 389.382 (ποσοστό 47,08%) για λιγότερο από έναν χρόνο. Μεταξύ των ανέργων, οι άνδρες είναι 310.141 (ποσοστό 37,50%) και οι γυναίκες 516.992 (ποσοστό 62,50%).

Σε αυτά τα τρομακτικά νούμερα πρέπει να προστεθεί το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία) που αντιστοιχούν σε 122.892 άτομα.

Συνολικά, οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται στις 950.025 άτομα τον Ιούνιο έναντι 939.562 τον Μάιο.


ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ – ΣΥΝΟΛΟ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΠΣ-ΟΑΕΔ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

(Ημερ/νία λήψης στοιχείων 04/07/2016)

Κοινοί και Λοιπές Κατηγορίες επιδοτούμενων[3]Εποχικοί τουριστικών επαγγ/των [3]Σύνολο [3]Δικαιούχοι που πληρώθηκαν και συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι [4]Νέες αιτήσεις ανέργων για επιδότηση [5]ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ 82.6495.68788.33670.28744.076 Άνεργοι
[Αναζητούντες Εργασία]Λοιποί
[Μη αναζητούντες εργασία] [1] ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ >= 12 ΜΗΝΕΣ [2]437.75158.950ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ < 12 ΜΗΝΕΣ389.38263.942ΣΥΝΟΛΟ827.133122.892

Υπερδιπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης η ανεργία στη χώρα μας

Η χώρα μας εξακολουθεί, δυστυχώς, να παραμένει «πρωταθλήτρια» στην ανεργία με ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης!

Όπως αναφέρει η Eurostat, το μέσο ποσοστό ανεργίας στις χώρες της Ευρωζώνης τον Μάιο του 2016 έπεσε στο 10,1% του πληθυσμού, έναντι 11% που ήταν τον Μάιο του 2015.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 24,1% τον Μάρτιο του 2016, έναντι του 25,7% τον Μάιο του 2015. Θλιβερή πρωτιά κατέχουμε και στην ανεργία των νέων με 50,4%.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, η ανεργία τον Μάιο του 2016 ήταν στο 8,6%, έναντι 9,6% πριν από έναν χρόνο. Τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Τσεχία (4%), τη Μάλτα (4,1%) και τη Γερμανία (4,2%).

50 δισ. κοστίζει στην Ελλάδα το «brain drain»

Αποτελεί μία «βόμβα» που απειλεί την προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το πραγματικό κόστος του Brain drain από την Ελλάδα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, Endeavor Greece.

Η εκτιμώμενη φυγή ανθρώπινου «κεφαλαίου» από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ). Η Endeavor υπολογίζει, οι εργαζόμενοι αυτοί, κυρίως ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης, συνεισφέρουν ετησίως €12,9 δισ. στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (κυρίως Γερμανία και Αγγλία) €9,1 δισ. σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων €7,9 δισ. σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και €1,2 δισ. σε ΦΠΑ. Από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες του «brain drain» έχουν παραγάγει περισσότερα από €50 δισ. ΑΕΠ στις χώρες εργασίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος ξόδεψε για την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών περίπου €8 δισ.! Εν ολίγοις, το ανθρώπινο δυναμικό κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των εξαγόμενων «προϊόντων» της χώρας με αξία με €12,9 δισ. Ακολουθούν τα προϊόντα πετρελαίου (€7,2 δισ.), τα προϊόντα αλουμινίου (€1,3 δισ.), τα φάρμακα (€0,7 δισ.), το ελαιόλαδο (€0,5 δισ.), τα ψάρια, οι ελιές, τα προϊόντα καπνού, τα πληροφοριακά συστήματα και τα τυροκομικά προϊόντα με €0,4 δισ., το βαμβάκι και τα ροδάκινα (€0,3 δισ.). Η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον οικονομικό τομέα παρακινεί περισσότερο τους εργαζόμενοι (49%) παρά τους άνεργους (43%) να εκδηλώνουν την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα στο «κυνήγι» μιας καλής εργασίας.

Το καλό σενάριο για τη χώρα μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει να επιστρέψει κάποια στιγμή φέρνοντας από το εξωτερικό τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες συνδράμοντας στην «αναζωογόνηση» της Ελλάδας. Το δύσκολο ερώτημα είναι πώς θα εκλείψουν οι αιτίες μετανάστευσής τους. Πώς, δηλαδή, θα τους δοθεί η δυνατότητα να απορροφηθούν σε υγιείς εταιρείες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις.

Γυναικεία ανεργία

Οι Ελληνίδες έχουν βιώσει για τα καλά την «κατάρρευση» της αγοράς εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται μακροπρόθεσμα και για την ευημερία του θεσμού της οικογένειας στη χώρα μας. Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (Ιούνιος 2016) με θέμα την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την παγκοσμιοποίηση από την οπτική του φύλου καταγράφει τις εξελίξεις τον τομέα της εργασίας για τις Ελληνίδες. Ο ρυθμός απασχόλησης έπεσε στο 26,7% την περίοδο 2008-2013, με την ανεργία να αυξάνεται κατά 15 μονάδες και για τα δύο φύλα. Οι επιπτώσεις είναι ότι οι άνδρες οδηγούνται εκτός αγοράς εργασίας και οι γυναίκες ανεβαίνουν τον δικό τους «Γολγοθά» για ανεύρεση εργασίας

Στον γυναικοκρατούμενο τομέα της εκπαίδευσης, η συμμετοχή των Ελληνίδων αυξήθηκε κατά 1,7% και στον τομέα των ασφαλειών κατά 4,2%. Οι γυναίκες κυριαρχούν και στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, σε ποσοστό από 76% έως και 90% ενώ, αντιθέτως, αποτελούν μόλις το 30% των εργαζομένων στο χώρο της ελληνικής βιομηχανίας. Οι εργαζόμενες στο ελληνικό Δημόσιο ήταν 46,3% το 2010, 46,5% το 2013 και 46,7% το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η απασχόληση στην ελληνική δημόσια διοίκηση μειώθηκε κατά 28,3% την περίοδο 2009 – 2013.

Το άρθρο Πτυχίο στην ανεργία – μάστερ στην ετεροαπασχόληση οι Έλληνες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα