«Βe the Miracle», τα «θαύματα» μιας άλλης Αθήνας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Tης Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

θες να γίνει ένα θαύμα, γίνε «εσύ το θαύμα». Αυτή είναι η βασική αρχή του «Be the Miracle», που εδώ και τέσσερα χρόνια φέρνει το χαμόγελο στις ζωές εκατοντάδων μη προνομιούχων παιδιών.

Οι εθελοντές της οργάνωσης οπλισμένοι με απίστευτη αγάπη και δύναμη στέκονται δίπλα στα παιδιά των υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας, δίνοντάς τους τα εφόδια

να αποκτήσουν τη ζωή που ονειρεύονται. Μια ζωή καλύτερη από των γονιών τους.

Θα τους συναντήσετε καθημερινά στην πλατεία Βάθης, εκεί όπου η βία, η εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο μιας ζοφερής πραγματικότητας. Παιδιά μεταναστών, αλλά και Ελλήνων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, έχουν βρει καταφύγιο στην αγκαλιά του «Be the Miracle». Οι εθελοντές του, εκτός από την καθημερινή μελέτη των παιδιών, φροντίζουν τόσο για τις αθλητικές, όσο και για τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες, αλλά πάνω από όλα τα βοηθούν να προσαρμοστούν στη σχολική ζωή και την καθημερινότητά τους.

Η δράση τους

Η «Αlpha freepress» συνάντησε τον κ. Κωνσταντίνο Παντελίδη, έναν από τους εμπνευστές της οργάνωσης και μίλησε για το «θαύμα» που συντελείται στην καρδιά της Αθήνας. «Εμείς είμαστε τα θαύματα», μου επισημαίνει ο κ. Παντελίδης: «Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μην επαναπαύονται και να ελπίζουν ότι μόνο με προσευχές θα φτιάξουν όλα. Δεν θέλουμε να προσεύχονται για θαύματα, αλλά να κατανοήσουν ότι καθένας από εμάς είναι ένα θαύμα. Να καταλάβουν ότι πρέπει να παλέψουν για να κερδίσουν τη ζωή τους και την προσωπική τους ευτυχία. Χρειάζεται να καταβάλουν προσπάθεια για να πετύχουν τους στόχους τους. Και είτε γίνουν γιατροί, είτε καθαρίστριες να είναι περήφανοι για αυτό και να στέκονται με το κεφάλι ψηλά».

Πρόκειται για παιδιά από διαφορετικές εθνικότητες και κουλτούρες (Νιγηρία, Αλβανία, Πολώνια, Αίγυπτο, Συρία, Πακιστάν, Ελλάδα, Βουλγαρία), τα περισσότερα έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν έρθει σε μικρή ηλικία και προέρχονται από φτωχές οικογένειες, είναι θύματα ρατσισμού, ενώ μερικά από αυτά ακόμα και βίας, όπως μου εξηγεί ο κ. Παντελίδης. «Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2012 και στηρίζουμε πάνω από 100 παιδιά καθημερινά, τόσο εγώ -που έχω αναλάβει την ομάδα του ποδοσφαίρου- όσο και άλλοι 20 εθελοντές προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά ό,τι έχουν ανάγκη». Και οι ανάγκες των παιδιών είναι ουκ ολίγες, όπως μου αναλύει ο ίδιος: «Οι συνθήκες ζωής τους είναι δύσκολες και αυτό τα κάνει πολύ ιδιαίτερα παιδιά, εσωστρεφή και πολλές φορές αντιδραστικά. Μέσα από το Be the Miracle, μαθαίνουν να αποδέχονται τον εαυτό τους και τους άλλους, να συνυπάρχουν, να σέβονται τη διαφορετικότητα και να μάθουν να δουλεύουν σε ομάδες ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την καταγωγή και την κουλτούρα που μπορεί να έχουν. Ακόμα, μέσω της συμμετοχής τους σε εθελοντικές δράσεις, αντιλαμβάνονται την αξία της προσφοράς στον συνάνθρωπο. Στόχος μας είναι αυτά τα παιδιά να ανοιχτούν και να κοινωνικοποιηθούν. Έπειτα να τα βοηθήσουμε με τα μαθήματα του σχολείου, καθώς πολλά από αυτά δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα, και να τα υποστηρίξουμε να αναπτύξουν δραστηριότητες είτε αθλητικές όπως το ποδόσφαιρο, είτε καλλιτεχνικές όπως το θέατρο».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Οι πόροι τους, όπως μου εξηγεί ο κ. Παντελίδης, είναι ελάχιστοι και προέρχονται από δωρεές, ακόμα και από τους ίδιους τους εθελοντές, που από το υστέρημά τους θα πληρώσουν τα εισιτήρια για να δουν μια παράσταση τα παιδιά ή θα τους πάρουν μια πορτοκαλάδα, καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν ούτε αυτή την ελάχιστη οικονομική δυνατότητα. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό της έλλειψης στέγης, όπως μου αποκαλύπτει ο ίδιος: «Σε εποχές όπως η σημερινή, που οι ανάγκες ολοένα και αυξάνονται λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων από τη Συρία -και όχι μόνο- που δέχθηκε η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, εμείς στερούμαστε στέγης. Δεν έχουμε ένα χώρο που θα μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα παιδιά για να τα διαβάσουμε ή για να κάνουν τις δραστηριότητές τους. Με αποτέλεσμα να τρέχουμε στις καφετέριες της περιοχής ή σε κάποιους πολυχώρους που προσωρινά μας έχουν δεχτεί». Όπως μου εξήγησε, αρχικά, η καθολική εκκλησία τους είχε παραχωρήσει ένα κτήριο στη Μιχαήλ Βόδα, διάφοροι λόγοι όμως τους ανάγκασαν να το εγκαταλείψουν και πλέον το έργο τους είναι ακόμα πιο δύσκολο. «Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί ένας χώρος που θα φιλοξενήσει αυτά τα παιδιά. Είναι απαραίτητο να έχουν μια σταθερή βάση και ένα δικό τους χώρο που θα νιώθουν ασφάλεια».

Οι άνθρωποι του «Βe the Miracle»

Οι εθελοντές είναι ο θεμέλιος λίθος του «Βe the Miracle», άνθρωποι που στον ελεύθερο χρόνο τους θέλουν να προσφέρουν, είτε είναι εξειδικευμένοι καθηγητές, είτε δεν έχουν σχέση με την εκπαίδευση, όπως αναφέρει ο κ. Παντελίδης: «Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται πραγματικά να ασχοληθεί και να είναι σε θέση να το κάνει, είναι ευπρόσδεκτος. Πάντα έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που αγαπούν τα παιδιά και μπορούν είτε να τα διδάξουν κάτι, είτε να τα συνοδεύουν σε κάποιες δραστηριότητες». Σύμφωνα με τον κ .Παντελίδη, η σχέση των εθελοντών με τα παιδιά είναι αμφίδρομη, καθώς και οι δύο πλευρές επωφελούνται. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από την προσφορά, ειδικά όταν αυτή αφορά παιδικές ψυχές. Τα παιδιά έχουν ένα μοναδικό τρόπο να σου ανταποδίδουν όσα τους δίνεις στο πολλαπλάσιο. Αναγνωρίζουν αυτό που κάνουμε για εκείνα, το γεγονός ότι τους δείχνουμε αγάπη, ότι τα νοιαζόμαστε και θέλουμε να τα βοηθήσουμε. Είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς, όταν τα βλέπουμε να εξελίσσονται και να προοδεύουν. Οι στιγμές που ζούμε με αυτά τα παιδιά είναι ανεκτίμητες και ποτέ δεν παύουν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα και να μας γεμίζουν συγκινήσεις», μου λέει ο κ. Παντελίδης αναφέροντάς μου μια ιστορία: «Μια μέρα έγινε μια παρεξήγηση με την ομάδα του ποδοσφαίρου και τα παιδιά θύμωσαν μαζί μου γιατί με θεώρησαν υπεύθυνο. Όταν κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος και ότι με είχαν αδικήσει, μου έδωσαν μια κάρτα που έγραφε συγγνώμη και ένας-ένας είχαν γράψει όλοι πάνω τα ονόματά τους. Αυτή ήταν μια στιγμή που θα κουβαλάω πάντα στην ψυχή μου και θα συνοδεύει την εικόνα που έχω για αυτά τα παιδιά. Γιατί δεν υπάρχουν κακά παιδιά μόνο οι συνθήκες μπορεί να είναι κακές».

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το «Be the Miracle» μπείτε στη σελίδα του στο facebook https://www.facebook.com/bethemiraclemanresa ή μπορείτε να καλέσετε στο 6944.815.109

Το άρθρο «Βe the Miracle», τα «θαύματα» μιας άλλης Αθήνας εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα