Πρωτοφανής επίθεση Σόιμπλε σε Τσίπρα: «Έλεγε ανοησίες και υποσχόταν ανεφάρμοστα πράγματα»

Οξεία επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε σε συνέντευξή του στη Liberation, στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ για την επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προβληθεί στο ARTE, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μάλιστα, από την κριτική του

δεν ξέφυγε ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ έθιξε και τις ελληνικές… παθογένειες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα διέγραφε όλο το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στο λαό του δεν μπορεί να κάνει το καθήκον του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν», δηλώνει ο Σόιμπλε.

«Είχε έρθει στο Βερολίνο και είχαμε συζητήσει επί μακρόν. Μου είπε πως θεωρούσε την πολιτική μας εσφαλμένη, αλλά ήθελε βεβαίως να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Εγώ του απάντησα πως αν υπόσχεται στους ψηφοφόρους πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να εφαρμόσει τους όρους των προγραμμάτων βοήθειας, τότε υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμόσει», επισήμανε ο ίδιος και συνέχισε, λέγοντας: «Στις 25 Ιανουαρίου, η μόνη ερώτηση που έκανα στον εαυτό μου ήταν πώς θα ξεφύγει από την παγίδα στη οποία είχε πέσει μέσα ο ίδιος κατά την προεκλογική του εκστρατεία».

Παράλληλα, αναφέρεται και στον προκάτοχο του κ. Τσίπρα, Αντώνη Σαμαρά: «Δεν ένιωσα έκπληξη από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, τόσο λόγω των δημοσκοπήσεων, όσο και γιατί ο Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο εξάμηνο του στην εξουσία ήταν πολύ διστακτικός στις μεταρρυθμίσεις».

Κατά τα άλλα, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ στηρίζει την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις σε μια οικονομία πάνε χέρι με χέρι με οδυνηρούς περιορισμούς». «Όταν ένας λαός ζει πέραν των δυνατοτήτων του οι μεταρρυθμίσεις πάνε χέρι-χέρι με οδυνηρούς περιορισμούς. Αν κάποιος δεν είναι ικανός να υποτιμήσει το νόμισμά του, η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις είναι πολύ υψηλή. Γι’ αυτό δεν είναι δημοφιλείς, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε υπεύθυνους ηγέτες να εξηγήσουν στους πολίτες ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να ζήσουν καλύτερα», ανέφερε ο ίδιος.

Εξάλλου, όπως λέει ο Σόιμπλε, «η Γερμανία δεν επέβαλε απολύτως τίποτε στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία της 13ης Ιουλίου ανάμεσα στη χώρα μας και την Ευρωζώνη υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους 19 υπουργούς Οικονομικών».

Σχετικά με την πρόταση για προσωρινό Grexit, επικαλείται δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος».

Συνεχίζει λέγοντας: «Σε καμία περίπτωση δεν έθεσα τελεσίγραφο για την αποβολή της Ελλάδας. Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως η καλύτερη λύση για τη χώρα θα ήταν ένα τάιμ άουτ, και 15 υπουργοί υποστήριζαν τότε αυτή την άποψη».

Και προχωρά στην αποκάλυψη ότι «κατά της πρότασης αυτής τάχθηκαν μόνο οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου».

«Πάντα αναρωτιόμουν, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, αν η Ελλάδα με αυτήν την οικονομική κατάσταση και ένα δυσλειτουργικό κρατικό τομέα, θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν η κρίση ξεκίνησε να γίνεται αισθητή, το ΔΝΤ και η ΕΕ θέλησαν να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να ορθοποδήσει οικονομικά, υπό την προϋπόθεση να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι φυσικά επώδυνες και το ελληνικό κράτος, όπως και οι ίδιοι Έλληνες παραδέχονται, είναι αδύναμο και δυσλειτουργικό», είπε ο ίδιος.

Επιπλέον, αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις απέναντι σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα και τονίζει ότι παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, όταν ένας λαός αποφασίσει να εκλέξει μια κυβέρνηση, τότε αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί τη χώρα.

Σχετικά με τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε ο ίδιος από μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου και την παρουσίασή του ως Ναζί, ο παρατηρεί ότι αυτές οι επιθέσεις δεν τον έθιξαν προσωπικά, αλλά του προκάλεσαν δυσπιστία για τους πολιτικούς που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους με μια τέτοια ρητορική.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, η οποία σε αντίθεση με αυτές τις Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου εξακολουθεί να έχει προβλήματα, σχολιάζει ότι «το ζήτημα του κατά πόσον η πολιτική λιτότητας είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος, είναι ένα θέμα που συζητείται τακτικά», αλλά επαναλαμβάνει πως «θα πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009».

«Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της. Μπορεί για ένα διάστημα να λειτουργήσει, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή που δεν βρίσκεται κανείς για να τη δανείσει. Αυτή ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα. Όταν οι αγορές σταμάτησαν να δανείζουν χρήματα στις αρχές του 2010, τους είπαμε: ‘’Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα σας βοηθήσουμε να εξοικονομήσετε χρόνο, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή σας με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να βάλετε σε τάξη την οικονομία σας. Αυτό λέγεται ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», επισήμανε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα