Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν έχετε πια κανένα λαικό έρεισμα, καμία κοινωνική νομιμοποίηση. Μόνος σας σύμμαχος μία μικρή ολιγαρχία και οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες. Για να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο, γίνεστε ολοένα και πιο επικίνδυνοι», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης , εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική

Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας που αφίχθη σήμερα (07/11) από το Τέξας, είπε μεταξύ άλλων στη Βουλή σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΡΤ: «Πριν από 5 μήνες, αποφασίσατε πραξικοπηματικά να βάλετε λουκέτο στην Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, χωρίς να φέρετε τίποτα στη Βουλή. Επί μήνες, αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με την απόφαση του ΣτΕ. Προχθές, χαρίσατε στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών τη δημόσια περιουσία των συχνοτήτων. Σήμερα, ολοκληρώνοντας πλήρως την εκτροπή και τη μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε μιντιακή δημοκρατία, εισβάλανε με απόφασή σας, αστυνομικές δυνάμεις στο κτίριο της ΕΡΤ. Μπήκατε νύχτα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για να μπορείτε αύριο τη νύχτα να εισβάλετε στα σπίτια των ανθρώπων που χρωστάνε. Αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την αποδεχτούμε».

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και αρραγής» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης που υπογράμμισε ότι στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση θα είναι παρούσα σε αυτή την συζήτηση και μέσα από την ψήφο θα αναβαθμιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας».

Η Βουλή διέκοψε τη συνεδρίαση προκειμένου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ενημερώσει για την συγκεκριμένη εξέλιξη τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στις 12:00 αύριο (08/11), αρχίζει η συζήτηση στην βουλή, για την πρόταση δυσπιστίας.Η ψηφοφορία την Κυριακή τα μεσάνυχτα.

Η «πρόταση δυσπιστίας» (μομφής) είναι θεσμικός τρόπος αμφισβήτησης της «ψήφου εμπιστοσύνης» της κυβέρνησης και αποτελεί κορυφαία αντιπολιτευτική κίνηση. Η πρόταση μομφής κατατίθεται στο Προεδρείο της Βουλής γραπτώς και πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη και να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές.
Όταν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας διακόπτεται οποιαδήποτε διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει στη Βουλή. Εκπρόσωποι των υπογραψάντων αναπτύσσουν την πρόταση και ακολουθεί 3ήμερη συζήτηση στη Βουλή. Αν η πρόταση μομφής πάρει 151 και άνω, πέφτει η κυβέρνηση.
Για να κατατεθεί πρόταση μομφής πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από την προηγούμενη ψηφοφορία εμπιστοσύνης.
Σημειωτέον, ότι εάν ζητήσει ο πρωθυπουργός «επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης», προηγείται της πρότασης μομφής, σε περίπτωση που έχει κατατεθεί νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα