Προτάσεις της ΕΣΕΕ για τη ναυτιλία και τη νησιωτική Ελλάδα

Κείμενο θέσεων και προτάσεων, κατέθεσε η ΕΣΕΕ στον υπουργό Ναυτιλίας, κο Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου στην νησιωτική Ελλάδα και γενικότερα, στις θαλάσσιας περιοχής της χώρας μας.

Οι εν λόγω προτάσεις διαμορφώθηκαν κατόπιν ερευνών, διαβουλεύσεων και επιτόπου επισκέψεων του προέδρου της «Εθνικής

Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου», κου Βασίλη Κορκίδη και μελών του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ.

Όλες οι πολιτικές και τα μέτρα που προτείνονται, στοχεύουν στην προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού, για την ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών, σε εθνικό, αλλά και σε επίπεδο ευρωπαϊκής- εσωτερικής αγοράς, σύμφωνα με τους όρους και τις κατηγορίες που περιλαμβάνει η «Συνθήκη της Λισαβόνας» και τους στόχους της «Διακήρυξης του Αιγαίου και του Ιονίου», για την εδαφική συνοχή και τον νησιωτικό χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΣΕΕ έχει υιοθετήσει όλα τα συμπεράσματα και τα πορίσματα των νησιωτικών συνεδρίων και προτείνει συγκεκριμένα:

-Επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού στα νησιά μας, ως ένας μοχλός ανάπτυξης.

-Διατήρηση των ΔΟΥ στα νησιά.

-Επαρκή στελέχωση των απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών.

-Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αντιμετώπιση του φαινομένου της εποχικής απασχόλησης.

-Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Π.χ. πολιτιστικός, θρησκευτικός, οικολογικός, ιατρικός, ναυτιλιακός τουρισμός κ.λ.π..

-Αποτελεσματικότερο νομικό πλαίσιο καταπολέμησης του -στασίμου και πλανοδίου- παραεμπορίου.

-Αύξηση δαπανών για την υγεία και στελέχωση -ιατρικού και νοσηλευτικού- προσωπικού, των νησιωτικών Κέντρων Υγείας.

-Μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

-Ίδρυση γραφείων ΟΑΕΕ στις Κυκλάδες.

-Ενίσχυση των -σε ετήσια βάση- δρομολογίων των άγονων γραμμών.

-Ανάγκη εφαρμογής παροχών στους νησιώτες, αντιστοίχων του θαλασσίου μεταφορικού ισοδύναμου, κατά το οποίο οι προσφερόμενες υπηρεσίες θαλασσίων μεταφορών θα πρέπει να συγκλίνουν με τις υπηρεσίες των χερσαίων μεταφορών, όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση του χρήστη, τη χρονική διάρκεια του ταξιδιού και την προσφερόμενη ποιότητα [όπως είναι η μείωση του Φ.Π.Α., στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας].

-Να εξακολουθεί να υφίσταται η διάταξη που προσαυξάνει -κατά 50%- το αφορολόγητο πρώτο κλιμάκιο [χωρίς αποδείξεις γι’ αυτήν την προσαύξηση], για τους κατοίκους νησιών μέχρι 3.100 κατοίκους.

-Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά.

-Μείωση -κατά 5 μονάδες- των συντελεστών φορολόγησης των εποχιακών εμπορικών καταστημάτων στα νησιά και κατά 10 μονάδες όσων λειτουργούν όλο το χρόνο.

-Καθιέρωση ειδικού καθεστώτος έκτακτων εισφορών και λοιπών έκτακτων φορολογήσεων, λόγω της κρίσης του δημοσιονομικού χρέους, στα νησιά μας.

-Απαλλαγή της νησιωτικής επιχειρηματικότητας από παρωχημένους θεσμούς, όπως η υποχρέωση αναγγελίας των συμβάσεων αγοράς ή μίσθωσης ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, με ποινή την εγκυ

Keywords
Τυχαία Θέματα