Πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τον νόμο για τα ζώα

Πρόστιμα από 100 έως και 30.000 ευρώ επιστρατεύει από τη Δευτέρα ο δήμος Αθηναίων για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου για τα ζώα συντροφιάς.

Οι κλήσεις θα δίνονται σε περίπτωση που το ζώο λερώνει πεζοδρόμια και πάρκα, αν σκάβει το πράσινο, αν κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, αν δεν είναι εμβολιασμένο, αν κακοποιείται.

Σκοπός της εν λόγω ενέργειας είναι να αφυπνίσουν τη συνείδηση των δημοτών-ιδιοκτητών ζώων και να σέβονται το περιβάλλον, τα ζώα και τους συμπολίτες

τους, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργο Αναγνωστόπουλο.

Στην αρχή, θα γίνονται συστάσεις, αλλά αν κάποιος δεν υπακούσει ή αδιαφορήσει, τότε θα δίνονται πρόστιμα, ξεκαθαρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «ξεκινάει μια προσπάθεια για την αναβάθμιση του πολιτισμού, γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα είναι θέμα πολιτισμού».

Τα πρόστιμα αρχίζουν από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν καθαρίζει το σημείο που λερώνει ο σκύλος του και φτάνουν μέχρι τις 30 χιλιάδες ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης και βασανισμού των ζώων. Ο νέος νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός.

Τα πρόστιμα αφορούν ακόμη και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης σκύλων και γατών που παραβαίνουν τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και κτηνιατρικής φροντίδας των προς πώληση ζώων, οι οποίοι θα τιμωρούνται με ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματός τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα