Προς ματαίωση το «κλειστό» Eurogroup για την Ελλάδα… χωρίς την Ελλάδα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η «κλειστή» συνάντηση των δανειστών την Παρασκευή στο Βερολίνο, που θα συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας Ιταλίας, Ισπανίας, εκπρόσωποι του ΔΝΤ , της ΕΚΤ και της Κομισιόν, η οποία είχε αποκαλύψει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», φαίνεται

πως οδεύει προς ματαίωση.

Εξάλλου όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών «Δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση αντιμετώπισης κρίσης γιατί δεν υπάρχει κρίση αυτή τη στιγμή».

Σύγχυση και προβληματισμός στην Αθήνα

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω συνάντηση δεν είχε κληθεί ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ όταν αυτή γνωστοποιήθηκε η αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι πρόκειται για προγραμματισμένο ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρονται στην απόπειρα από την πλευρά των δανειστών να συγκροτήσουν μια κοινή στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, και να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ αναφορικά με το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δανειστές προσανατολίζονται στην δημιουργία ενός συνολικού πακέτου που θα περιλαμβάνει εκτός από βραχυπρόθεσμα, και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος , τα οποία θα συνοδεύονται όμως από την υποχρέωση η ελληνική κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα δημοσιονομικού και φορολογικού χαρακτήρα, κάτι που η Αθήνα έχει αποκλείσει.

Μια τέτοια εξέλιξη δίνει την δυνατότητα στο ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που διακαώς επιθυμεί το Βερολίνο, ενώ ταυτόχρονα φέρνει αντιμέτωπη την Αθήνα με μια λύση πακέτο που θα περιλαμβάνει μεν το πολυπόθητο χρέος αλλά θα συνοδεύεται από σκληρά ανταλλάγματα που είναι αμφίβολο αν μπορεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί.

Επίδικο παραμένει η ανεύρεση εκείνου του σημείο τομής μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, που θα επιτρέψει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ωστόσο να φανεί ότι η Γερμανία κάνει υπέρμετρες υποχωρήσεις στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους.

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων το προγραμματισμένο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη είναι εξαιρετικά κρίσιμο.

Το άρθρο Προς ματαίωση το «κλειστό» Eurogroup για την Ελλάδα… χωρίς την Ελλάδα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα