Προς απεμπλοκή οι 7 σταθμοί του Μετρό

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή και ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για την επικύρωση της σύμβασης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας Siemens, για το σύστημα σηματοδότησης των νέων επεκτάσεων του Μετρό Αθήνας που αφορά επτά νέους σταθμούς.

Οι 7 σταθμοί είναι: Περιστερίου, Ανθούπολης,

Χαϊδαρίου, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως έδωσε έμφαση στα οικονομικά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα που θα υπάρξουν από την λειτουργία των νέων σταθμών του Μετρό, τονίζοντας ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σύμβασης.

Αφορμή για την ανάδειξη του θέματος υπήρξε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, «σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση της χώρας, το έργο πρέπει να είναι έτοιμο μέσα σε 24 μήνες, ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μήνες».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε ότι «είμαστε η μόνη χώρα που δεν ζήτησε από τη Siemens ούτε ένα ευρώ, όταν 17 άλλες χώρες έχουν διεκδικήσει αποζημιώσεις και έχουν εισπράξει περίπου 2 δισ. ευρώ. Θα έπρεπε αυτοί οι σταθμοί να χρηματοδοτηθούν από ένα μέρος των κλεμμένων», για προσθέσει στη συνέχεια πως «όχι μόνο έχασε το ελληνικό δημόσιο πολλά εκατομμύρια από το σκάνδαλο της Siemens, αλλά και κανένας μέχρι σήμερα δεν μπήκε φυλακή».

Απαντώντας, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «το τελευταίο δίμηνο της συγκυβέρνησης έχει ενεργοποιηθεί μια εντατική διαδικασία για τη διεκδίκηση της αποζημίωσης και είναι σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο, και της Siemens, προκειμένου να συμφωνηθεί το ύψος του ποσού που πρέπει να καταβάλει η εταιρεία», ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει αυτή η διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα