Πότε τελειώνουν τα λεφτά του ελληνικού κράτους;

Ο περιβόητος «Λογαριασμός 200» της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτει πόσα λεφτά έχουν μείνει στα ταμεία του κράτους και για πόσο καιρό μπορούν να καλύψουν τις βασικές πληρωμές χωρίς νέο δανεισμό. Πρόσβαση στον «Λογαριασμό 200» της ΤτΕ, με απόφαση του Κάρολου Παπούλια και του Λουκά Παπαδήμου, έχουν όλα τα ελληνικά κόμματα.

Για πρώτη φορά

στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν «εκλογές χωρίς μυστικά για την οικονομία». Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες γνωρίζουν με ακρίβεια πόσα λεφτά υπάρχουν στα ταμεία του κράτους.

Ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών Γ. Ζαννιάς προσπαθεί να βρει τη μέθοδο να μοιράσει τα 5,6 δισ. €, που κατάφερε να εισπράξει η Ελλάδα από τις αγορές και την τρόικα για να καλυφθούν τόσο οι λήξεις ομολόγων 4,4 δισ. ευρώ εντός του Μαΐου, όσο και οι πιεστικές ταμειακές ανάγκες για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που εισπράχθηκε θα διατεθεί για την αναχρηματοδότηση ομολόγων, που δεν εντάχθηκαν στο «κούρεμα» και πιθανότατα κάποιων εντόκων γραμματίων, που λήγουν το επόμενο διάστημα.

Το ομόλογο των 435.000.000 ευρώ σε βρετανικό δίκαιο αποπληρώθηκε πλήρως στο 100% της αξίας του για να μην κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών. Με τον ίδιο τρόπο η πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ ύψους 4 δισ. € είναι υποχρεωτική και πρέπει να γίνει στο ακέραιο.

Αυτό σημαίνει ότι στα ταμεία του κράτους απομένουν περίπου 1,3 δισ. ευρώ από τα δανεικά που πήραμε τις προηγούμενες ήμερες. Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα 600.000.000 ευρώ θα κατευθυνθούν στην πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο.

Τα υπόλοιπα 700.000.000 ευρώ περίπου θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις, όπως επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία ή για την πληρωμή λειτουργικών αναγκών που έχει το Δημόσιο. Για τη διεξαγωγή των εκλογών δεν θα καταβληθούν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, δηλώνουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών…

Ο επόμενος μεγάλος «πονοκέφαλος» για το υπουργείο Οικονομικών έρχεται στις 13 Σεπτεμβρίου, με τη λήξη δανείου του ΟΣΕ, ύψους 190.000.000. ευρώ, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 θα πρέπει να καλυφθεί ένα ακόμη δάνειο του ίδιου Οργανισμού, ύψους 250.000.000 ευρώ.

Για να καλυφθούν τα δάνεια αυτά, αλλά και οι ανελαστικές ανάγκες πληρωμών του δημοσίου, θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά, κάθε μήνα, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων και να εκταμιευτεί, μέσα στο καλοκαίρι (όπως έχει προγραμματιστεί), η τρίτη δόση ύψους 31,5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα πάντως έχει διαμηνύσει ότι οι επόμενες δόσεις θα εγκριθούν και θα εκταμιευτούν αφού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση που θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις του μνημονίου και εφόσον προηγηθεί ο τακτικός έλεγχος προόδου από τους επικεφαλής των δανειστών μας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, από τα λεφτά της τρίτης δόσης του δανείου, ποσό 23,5 δισ. ευρώ πρέπει αναγκαστικά να δοθεί για την δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (η πρώτη φάση ήταν τα 18 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που κατέφθασαν με την πρώτη δόση το

Keywords
Τυχαία Θέματα