Πώς ξεσκέπασαν την οργάνωση των «επενδυτών»

Του Πέτρου Καρσιώτη

Μία από τις πρώτες ζεστές ημέρες του περασμένου Αυγούστου ένας ευσταλής κύριος, που συστήθηκε ως πρόξενος επί τιμή της Ουκρανίας στην Κρήτη και τη Ν. Ελλάδα, πέρασε με προφυλάξεις και εμφανή ανησυχία την πόρτα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος. Λίγα λεπτά αργότερα, όσα άρχισε να εξιστορεί στους αστυνομικούς παρέπεμπαν σε ταινία, οι σκηνές της οποίας ξετυλίγονταν σε πολλές χώρες του πλανήτη και έφθαναν μέχρι τους φορολογικούς

παραδείσους των Παρθένων Νήσων! Συγχρόνως, όμως, όσα απεκάλυπτε υπό τον φόβο εκδήλωσης εναντίον του δολοφονικής επίθεσης με ηθικούς αυτουργούς έως πρότινος συνεργάτες του, σηματοδοτούσαν και την αρχή του τέλους της μεγαλύτερης, όπως λέει η Αστυνομία, εγκληματικής οργάνωσης, που έδρασε με τα εκατομμύρια δολάρια και ευρώ επενδυτών πάνω στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Υπόθεση απάτης σε επενδύσεις 500 εκατομμύριων δολαρίων

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, έκανε λόγο για υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης, που αφορούσε επενδύσεις 500 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, δείχνοντας τους υπεύθυνους. Τι είπε τότε; Ότι μια ομάδα, που αποτελείτο από πέντε πρωτοκλασάτα μέλη και άλλα 23 σε δεύτερους ρόλους, με επικεφαλής άτομο που εμφανιζόταν ως ο «γκουρού των επενδύσεων», προέβη στη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία, υποτίθεται, δρούσαν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος, διοικούνταν και ελέγχονταν είτε από τους εμπλεκόμενους, είτε μέσω off-shore, πίσω από τις οποίες κρύβονταν οι ίδιοι.

Ποιά ήταν η «εφεύρεση» των κερδών

Προσέγγιζαν διάφορα άτομα με οικονομική επιφάνεια, δηλαδή «επενδυτές» (επιχειρηματίες, εφοπλιστές, μεσαίας οικονομικής επιφάνειας) και επικαλούμενοι εξειδικευμένες γνώσεις και ακαδημαϊκούς τίτλους, υποστήριζαν ότι ο εγκέφαλος της ομάδας ήταν κατ’ ουσίαν ο «γκουρού των επενδύσεων». Ότι δηλαδή είχε εφεύρει παγκοσμίως(!) πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς και… προέβλεπε την «ανθρώπινη συμπεριφορά» των παραγόντων της αγοράς. Έπειθαν έτσι τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, υποσχόμενοι «μεγάλα κέρδη και αποδόσεις», όπως αναφέρει η Ασφάλεια στα επίσημα έγγραφά της.

Υπόσχονταν αποδόσεις πάνω από 3% τον μήνα

Υπόσχονταν δε ότι οι «αποδόσεις» θα έφθαναν και θα ξεπερνούσαν το 3% τον μήνα! Παράλληλα, οι υπόλοιποι συνεργάτες, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, τρεις δικηγόροι, Ινδοί και άλλων εθνικοτήτων άτομα, έστελναν εσωτερικά σημειώματα στους «επενδυτές», όπου διαβεβαίωναν ότι «η επένδυση ήταν κερδοφόρα». Αυτό, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας, γινόταν για δύο λόγους. Είτε για να μην προβούν στην εξαργύρωση, υποτίθεται, «συνεχώς αυξανομένων κερδών», είτε για να επενδύσουν και άλλα κεφάλαια, δελεάζοντας κι άλλους επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους. Έτσι, φέρονται να αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες τους. Με τον τρόπο αυτό, λέει η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, πέτυχαν να κρατήσουν τις επενδυτικές δομές μέχρι τον κομβικό για αυτούς Μάιο του 2015.

Τί έγινε με τα κεφάλαια των επενδύσεων

Τότε, κατέληξε η έρευνα αστυνομίας και εισαγγελέα, το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία έως εκείνο τον μήνα είχαν επενδυθεί: α) Είχαν επιστρέψει -ένα μέρος έστω- στους επενδυτές (ανακυκλώθηκαν) β) είχαν «μοιραστεί» στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ή γ) είχαν «χαθεί» στην επενδυτική δραστηριότητα, κατ’ ουσίαν, ζημιογόνα στο σύνολό της.

Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν χάθηκαν

Τα κεφάλαια που είχαν επενδυθεί είχαν εξαντληθεί για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και ουσιαστικά ανεστάλη η «λειτουργία των δομών και κατ’ επέκταση η δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης». Ήταν τότε που στην Ουκρανία, όπου ο «πρόξενος» δραστηριοποιείτο επιχειρηματικά, που η αστυνομία έκανε έρευνα στα γραφεία μετά από καταγγελίες και Ουκρανών επενδυτών για την απάτη των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ρήγμα και ο φόβος για τη ζωή του

Κι εκεί δημιουργήθηκε το ρήγμα στις σχέσεις των πρωτοκλασάτων της οργάνωσης. Ο άνθρωπος που πέρασε τον Αύγουστο του 2015 την πόρτα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας, φοβόταν και για τη ζωή του την ίδια. Φέρεται να είχε «ακούσματα» από διαδικτυακές συνομιλίες ότι πρώην συνεργάτες του ήταν αποφασισμένοι να υπογράψουν εναντίον του «συμβόλαιο» θανάτου!

Η διαδρομή του «γκουρού των επενδύσεων» στους φορολογικού παραδείσους

Το 2005 ο αποκαλούμενος «γκουρού των επενδύσεων», εκείνος που αύξανε τα κεφάλαια από τη μεταβολή των συναλλαγματικών ισοτιμιών εκτός χρηματιστηρίων, ίδρυσε εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ. Το 2009, το ΣΔΟΕ και η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πραγματοποίησαν έρευνα σε βάρος του και της εταιρείας του, γιατί «οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί πιστώνονταν με σημαντικά ποσά από επενδυτές» και το μεγαλύτερο μέρος πήγαινε με εμβάσματα σε επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Το 2010, κατά τα ίδια στοιχεία, ο φερόμενος ως αρχηγός, με τον «πελαταγωγό»-καταγγέλλοντα, που ως εκείνη την ώρα ήταν κι αυτός ένας απλός επενδυτής, κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τα χέρια του ΣΔΟΕ και ίδρυσε νέα εταιρεία, με έδρα την Ουαλία και δραστηριότητα τις επενδύσεις επί του συναλλάγματος. Πραγματικός δικαιούχος της εταιρείας δεν ήταν ο ίδιος, καταλήγει η Αστυνομία, λόγω ακριβώς της εμπλοκής του στην έρευνα του ΣΔΟΕ, αλλά η σύζυγός του!

Τα ποσά που χάθηκαν

Η έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος περιλαμβάνει μόνο το χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2015. Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια δράσης του κυκλώματος θα αποφανθεί η κύρια ανάκριση. Έτσι, για τα τρία χρόνια, η «Αlpha freepress» παρουσιάζει τα ποσά που διακινήθηκαν: Τα συνολικά, λοιπόν, κεφάλαια που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές ανήλθαν σε 190.000.000 δολάρια και 1.500.000 ευρώ. Το συνολικό κεφάλαιο που επέστρεψε στους επενδυτές-με τον τρόπο που προαναφέρθηκε- φθάνει στα 152 εκατομμύρια δολάρια και 400.000 ευρώ. Τα κεφάλαια, που δεν επέστρεψαν ποτέ (κέρδη οργάνωσης, απώλεια), ανήλθαν στα 35 εκατομμύρια δολάρια και 3 εκατομμύρια ευρώ. Τα συνολικά κέρδη, υπογραμμίζουν οι ερευνητές της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων αξιωματικός κάτοχος μάστερ στην Οικονομία, είναι πολλαπλάσια, καθώς δεν περιλαμβάνονται και τα χρόνια πριν από το 2012. Δηλαδή, γίνεται λόγος για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και ευρώ…

Keywords
Τυχαία Θέματα