Πώς θα σώσετε τον λογαριασμό σας από κατάσχεση…

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην συνεχιστεί το τραγικό γεγονός της κατάσχεσης λογαριασμών, προχώρησε σε ανακοίνωση για το πώς μπορείτε να σώσετε την κατάθεσή σας από κατάσχεση. Ταυτόχρονα οι νομικοί δίνουν πολλές λεπτομέρειες για να μην βρεθείτε προ τετελεσμένων γεγονότων. Ο μοναδικός δρόμος για την προστασία του λογαριασμού είναι η δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού στην εφορία μέσω του taxisnet. Η δήλωση αυτή πραγματοποιείται στη σελίδα www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/year2014/accountdecl/index.jsp

του taxisnet

Ο έφορος και το δικαστικό τμήμα είναι οι αρμόδιοι για την κατάσχεση. Η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων δηλαδή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων, σκαφών αναψυχής ή κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων…». Όμως η εφορία πριν από κάθε τι πρέπει να κοινοποιήσει στον ενδιαφερόμενο ειδοποίηση, με την οποία του υπενθυμίζει την υποχρέωση καταβολής της οφειλής. Ακόμη του δίνει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για την ολοσχερή εξόφληση του χρέους ή την υπαγωγή του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Ωστόσο η κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη. Προσοχή! Για κάθε πολίτη ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά στα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Ακόμη κατά το υπουργείο Οικονομικών, το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ τον μήνα, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ τον μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια: «Απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, στις περιπτώσεις που τα χρέη τους προς το Δημόσιο δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Για όσους οφείλουν μέχρι 500 ευρώ, το μόνο μέτρο που μπορεί να ληφθεί είναι η κατάσχεση καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και αποζημιώσεων…». Προσοχή, λοιπόν, γιατί 500.000 Έλληνες είδαν τον λογαριασμό να κάνει φτερά!

Το άρθρο Πώς θα σώσετε τον λογαριασμό σας από κατάσχεση… εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα