Πώς διαμορφώνεται ο νέος πολιτικός χάρτης

Των Αριστείδη Αποστόλου, Στράτου Ιωακείμ

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκονται οι μηχανισμοί των κομμάτων, παρά το γεγονός πως δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ενέργειες και διεργασίες όπως η δρομολόγηση του κυβερνητικού ανασχηματισμού, η δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών αλλά και η διοργάνωση – προγραμματισμένων και μη – συνεδρίων, δείχνουν πως τα κόμματα εργάζονται πυρετωδώς στο εσωτερικό τους, προσβλέποντας την επόμενη ημέρα: η οποία δεν είναι άλλη από την ημερομηνία των επόμενων εκλογών.

Ένα σημείο προσοχής στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται είναι η έλλειψη ισχυρού

διεκδικητή στον αποκαλούμενο «κεντρώο χώρο». Παλαιότερα, το ΠΑΣΟΚ ήταν κυρίαρχο στο «Κέντρο», κερδίζοντας πολλές εκλογικές αναμετρήσεις χάρη στη δυνατότητά του να εκπροσωπεί το «κεντρώο χώρο», παραμένοντας μακριά από τα δύο άκρα (Αριστερά και Δεξιά). Σήμερα, ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο κενό, καθώς το ΠΑΣΟΚ (ακολουθώντας δεξιά πολιτική) δεν ταυτίζεται πλέον με το Κέντρο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – , μόλις το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο που μένει να αποδειχθεί αν θα είναι επιτυχημένος ή όχι. Μοιραία, δημιουργείται «κενός χώρος» για αρκετούς άλλους πολιτικούς σχηματισμούς που ευελπιστούν πως με τις κατάλληλες συμμαχίες, θα βρεθούν σε θέση ισχύος και εξουσίας.

Ανασχηματίζεται η κυβέρνηση

Η φθορά της κυβέρνησης απασχολεί έντονα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος – εν μέσω δυσμενών συγκυριών – προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις, στην έντονη αντιπολίτευση που του ασκείται, καθώς και στις πιέσεις από τους κυβερνητικούς του εταίρους (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ). Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει όσα θα έπρεπε (και για τα οποία έχει δεσμευθεί στους δανειστές της), έχει επίγνωση πως δεν βγαίνουν τα νούμερα, ξέρει πως υπάρχουν σοβαρά ανεπίλυτα ζητήματα (όπως είναι η ανεργία), ενώ έχει να αντιμετωπίσει και πολλά άλλα προβλήματα της καθημερινότητας (όπως είναι η έξαρση της εγκληματικότητας).

Προσπαθώντας, λοιπόν, να επιμερίσει το πολιτικό κόστος αλλά και να ικανοποιήσει τους κυβερνητικούς του εταίρους που ζητούν περισσότερη εξουσία, ο πρωθυπουργός «μοιράζει την τράπουλα» προχωρώντας σε ανασχηματισμό, ο οποίος φαίνεται πως θα υλοποιηθεί μετά το Πάσχα. Ήδη ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να συστήσει νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών σε έξι υπουργεία, στα οποία ως τώρα δεν προβλεπόταν αντίστοιχη δυνατότητα (η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).

Για την απόφαση αυτή, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει ακόμα να μιλήσει για ανασχηματισμό, κάνοντας λόγο για ένα τεχνικό ζήτημα, ώστε τα υπουργεία να έχουν τη δυνατότητα για μία ενιαία δομή, στο πλαίσιο των νέων οργανογραμμάτων που θα πρέπει να δημιουργηθούν. Ωστόσο οι νέες θέσεις που δημιουργούνται στην κυβέρνηση θα βοηθήσουν τον πρωθυπουργό να βρει τη «χρυσή τομή» με το ΠΑΣΟΚ, που επιθυμεί μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στην κυβέρνηση.

Οι έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών αφορούν τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας Θράκης, ενώ δημιουργείται και μια νέα θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας-Πολιτισμού. Με τις νέες προσθήκες των έξι αναπληρωτών υπουργών και του ενός υφυπουργού, τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση μαζί με τον πρωθυπουργό, από 41 που είναι σήμερα θα φτάσουν τα 48.

Η λεπτή ισορροπία των εταίρων

Σε μία λεπτή γραμμή βρίσκονται ισορροπούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι από τη μία βιώνουν τη φθορά από τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις για νέα σκληρά μέτρα απέναντι στην ελληνική κοινωνία (όπως είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο και το χαράτσι) από την άλλη γνωρίζουν πως εάν τερματίσουν τη συνεργασία τους με τον πρωθυπουργό, θα απολέσουν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε θέση εξουσίας. Το τελευταίο θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα συμβεί, με δεδομένο πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, βρίσκουν τα δύο κόμματα καθηλωμένα σε χαμηλά ποσοστά.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ, από το 12,28% που έλαβε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση (Ιούνιος του 2012), σήμερα φαίνεται πως βρίσκεται περίπου στο 7%. Όλα αυτά, παρά τη διεξαγωγή του συνεδρίου που έγινε πριν από περίπου ένα μήνα, από το οποίο το ΠΑΣΟΚ ευελπιστούσε να αποκτήσει περισσότερη πρόσβαση στους ψηφοφόρους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατανοώντας πως πρέπει να επενδύσει στον κεντρώο χώρο, επιτίθεται συνεχώς κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που διεκδικεί ψηφοφόρους από την ίδια «δεξαμενή». Παράλληλα, πιέζει τον πρωθυπουργό για ανασχηματισμό, επιδιώκοντας περισσότερες θέσεις στην κυβέρνηση, ώστε να προβληθεί το έργο του κόμματός του.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΗΜΑΡ, η οποία έλαβε ποσοστό 6,25% στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, βλέπει τη δημοτικότητά της να παραμένει χαμηλή, εξαιτίας της συμμετοχής της στην κυβέρνηση. Όντας με αριστερές καταβολές, η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να σταθεί σε μία κυβέρνηση που ακολουθεί μνημονιακή πολιτική, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μη έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Από την άλλη, δείχνει να μην συναινεί σε τυχόν ανασχηματισμό ή τουλάχιστον να επιθυμεί να διατηρήσει τις κυβερνητικές θέσεις που έχει μέχρι σήμερα, στηρίζοντας τους Μανιτάκη και Ρουπακιώτη που δέχονται έντονες πιέσεις από στελέχη της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, αμφότερα τα δύο κόμματα προσμετρούν το πολιτικό κόστος και – όταν έχουν τη δυνατότητα – προβαίνουν σε «προειδοποιητικές κινήσεις» προς την κυβέρνηση Σαμαρά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η καταψήφιση του άρθρου 19, στο νομοσχέδιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που καταργούσε τις συλλογικές συμβάσεις των κατώτερων πληρωμάτων των ποντοπόρων πλοίων και των σκαφών αναψυχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είχαν ζητήσει αλλαγές στο εν λόγω άρθρο προκειμένου να το στηρίξουν και είχαν πάρει διαβεβαιώσεις πως θα γίνουν οι κατάλληλες αναδιατυπώσεις τις διατάξεις. Τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να μην περάσει το άρθρο.

Το συνέδριο θα δείξει το δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ

Πυκνώνουν οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καθώς λιγοστεύουν οι μέρες από το προγραμματισμένο συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τα διάστημα από 10 έως 14 Ιουλίου και θα τον μετατρέψει σε ενιαίο κόμμα.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε., που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Απρίλη, διαφάνηκαν σε μεγάλο βαθμό οι τάσεις που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα διεκδικήσει με μεγάλη πιθανότητα τη διακυβέρνηση της χώρας όποτε προκηρυχτούν εκλογές.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το κείμενο της πολιτικής απόφασης που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών και θα καθορίζει τα βήματα του κόμματος, για το προσεχές διάστημα. Το κείμενο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ΚΠΕ, με την «Αριστερή Πλατφόρμα» της οποίας «ηγείται» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης να ψηφίσει «λευκό». Ο συσχετισμός δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί κατατάσσει τους «προεδρικούς» στο 75% και την «Αριστερή Πλατφόρμα» στο 25% των συνέδρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το κείμενο της πολιτικής απόφασης αναφέρει πως το ευρώ είναι «πρώτη επιλογή», τονίζοντας πως «επιλογή είναι να είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για κάθε ενδεχόμενο».

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκαν από την «Αριστερή Πλατφόρμα», τρεις τροπολογίες, με τις οποίες τάσσεται σταθερά υπέρ μιας κυβέρνησης της Αριστεράς και όχι κυβέρνησης «κεντροαριστεράς ή κεντροαριστεροδεξιάς», επιμένοντας στη συνεργασία με το ΚΚΕ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και στην προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη, αν αυτό χρειαστεί.

Η τροπολογία για την πιο ουσιαστική και δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «είναι απολύτως αναγκαίο, να πάψει να εμφανίζεται απόκλιση, και ορισμένες φορές αντίθεση, ανάμεσα στην δημόσια εκφώνηση της «γραμμής» του ΣΥΡΙΖΑ και των θέσεων του όπως αποτυπώνονται στις συλλογικές αποφάσεις. Η συγκεκριμένη τροπολογία τελικά αποσύρθηκε.

Η τρίτη τροπολογία αναφέρεται συνολικά στο Μνημόνιο και τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» κάνει λόγο για την ανατροπή στην ΕΕ και εκτιμά ότι ίσως σύντομα θα υπάρξει ένα ντόμινο ανατρεπτικών εξελίξεων σε όλη την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει τη θέση για διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, εθνικοποίηση όλων των τραπεζών και προώθηση του κοινωνικού κράτους.

Οι δύο τελικά τροπολογίες που ήρθαν προς ψήφιση, απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.

Η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προγραμματίστηκε να γίνει μετά το Πάσχα, στις 11 και 12 Μαΐου, που θα αποσαφηνίσει την στρατηγική του κόμματος σε κρίσιμα ζητήματα.

Γύρισε σελίδα το ΚΚΕ

Νέα εποχή για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχαμε με την εκλογή του Δημήτρη Κουτσούμπα στη θέση του γενικού γραμματέα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 19ου Συνεδρίου και την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Πολιτικοί αναλυτές δε διαβλέπουν ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική του κόμματος του Περισσού με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να φαντάζει συνεχιστής της πρώην γενικής γραμματέως του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας παίρνει τη σκυτάλη από την Αλέκα Παπαρήγα που επί 22 χρόνια ηγήθηκε του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπερβαίνοντας προ πολλού την μακρά θητεία του Χαρίλαου Φλωράκη, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας επί 17 συνεχόμενα χρόνια και πλησιάζοντας το μακροβιότερο όλων, το Νίκο Ζαχαριάδη, που ήταν γραμματέας επί 25 χρόνια παρότι από το 1936 έως το 1945 ήταν φυλακισμένος, χωρίς όμως να αντικατασταθεί.

Η Αλέκα Παπαρήγα, παραμένει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ υπερψήφισε ομόφωνα το νέο Πρόγραμμα του κόμματος, το νέο Καταστατικό και την Πολιτική Απόφαση του Συνεδρίου. Η εισήγηση και το κλείσιμο της ΚΕ του ΚΚΕ υπερψηφίστηκαν ομόφωνα. Η Εισήγηση και το κλείσιμο της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (ΚΕΟΕ) υπερψηφίστηκαν με ένα κατά και ένα λευκό.

Αλ. Παπαρήγα: «H επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική»

Στο άνοιγμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στον Περισσό η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στις διαφορές στις θέσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ .

«Απαιτείται να απαλλαγούμε από κάθε πνεύμα πρακτικισμού, χαλαρότητας, προχειρότητας, ώστε όλα τα σφυριά να χτυπάνε στον ίδιο στόχο: Να συσπειρώνονται οι αντιμονοπωλιακές αντικαπιταλιστικές δυνάμεις στη βάση της κοινής δράσης και με τα δικά τους καθήκοντα κατά κλάδο και χώρο. Κάθε όργανο, από την ΚΕ ως την ΚΟΒ, κάθε στέλεχος και μέλος, πρέπει να αισθανόμαστε ως επιτελείο μάχης και μαζί αναπόσπαστο τμήμα του εργατικού-λαϊκού κινήματος» τόνισε μεταξύ άλλων πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ.

Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «η επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική. Κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης θα είναι η εργατική τάξη ως ηγετική δύναμη, οι μισοπρολετάριοι, η φτωχή αγροτιά και τα πιο καταπιεσμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων της πόλης».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε συνεδρίασή της, εξέλεξε το Πολιτικό Γραφείο το οποίο αποτελείται από 11 μέλη. Υπενθυμίζεται ότι ο Κουτσούμπας Δημήτρης έχει ήδη εκλεγεί ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Η σύνθεση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ είναι η εξής:

Κουτσούμπας Δημήτρης, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αβραμόπουλος Κώστας, Αρβανιτάκης Δημήτρης, Γόντικας Δημήτρης, Δημουλάς Τηλέμαχος, Κωνσταντινίδης Θεοδόσης, Μαρίνος Γιώργος, Μπέλλου Ελένη, Παρασκευάς Κώστας, Ράζου Λουίζα, Σοφιανός Νίκος

Συνεδρίασε επίσης η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (Κ.Ε.Ο.Ε.) η οποία εξέλεξε πρόεδρό της, την Κακουλίδου Χρύσα».

Αναζητούν συμμάχους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Σε αναζήτηση συμμαχιών βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχοντας αναπτύξει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη κινητικότητα. Τους πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ Αλέκο Χρυσανθακόπουλο, Αστέριο Ροντούλη και Ουρανία Παπανδρέου συνάντησε προ ολίγων ημερών, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Οι τρεις νυν εκπρόσωποι του «Πατριωτικού Κέντρου» αποφασίσθηκε να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του ιδρυτικού Συνεδρίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σύμφωνα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το συνέδριο θα είναι αυτό που θα πάρει την τελική απόφαση για το είδος και την μορφή συνεργασίας των δυο κινημάτων.

Εν τω μεταξύ, στελέχη της Διοικούσας Επιτροπής της Χριστιανοδημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας, αποφάσισαν να παρευρεθούν στο ιδρυτικό Συνέδριο που διοργάνωσε η νεολαία του κόμματος.

Εκ μέρους των Ελλήνων Χριστιανοδημοκρατών χαιρετισμό απεύθυνε ο συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος και τ. υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για το γεγονός της πολιτικής συμμαχίας των νέων του Κινήματος του, με τους νέους του Π. Καμμένου είπε μεταξύ άλλων: «Οι Χριστιανοδημοκράτες Νεολαίοι είναι καθοδηγητές του εαυτού τους… υπεύθυνοι απόλυτα για τις επιλογές τους. Έτσι συνέβη και στην συνεργασία με την νεολαία των ΑΝ.ΕΛ. Αποφάσισαν να προχωρήσουν στην μεγάλη συμμαχία όλων των νεολαιίστικων πατριωτικών κινημάτων του Δημοκρατικού Τόξου».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινούνται και προς τα Αριστερά και βρίσκονται σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η πιθανότητα συνεργασίας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα καθώς ούτε η μορφή που θα μπορούσε να πάρει ένα τέτοιο εγχείρημα…

Στο παιχνίδι παλιοί και νέοι σχηματισμοί

Η σημερινή εικόνα των κομμάτων που – όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις – δεν πείθουν τους ψηφοφόρους, καθώς και το νέο πολιτικό σκηνικό που ευνοεί τις συμμαχίες, έχει προσφέρει τη ευκαιρία ανάπτυξης σε πολλά μικρότερα κόμματα που φιλοδοξούν να βγουν πιο δυναμικά στο προσκήνιο.

Αναλυτικότερα:

Η Δράση του Στέφανου Μάνου διοργανώνει συνέδριο στις 25 Μαΐου, στο οποίο θα επαναπροσδιορίσει τους στόχους της, φιλοδοξώντας να εκπροσωπήσει το φιλελεύθερο χώρο. Στο συνέδριο θα αναδειχθεί η νέα σύνθεση του κόμματος, με τον Θόδωρο Σκυλακάκη (ο οποίος έχει αποχωρήσει από τη ΝΔ) να φέρεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Στέφανου Μάνου.

Η Δημιουργία ξανά του Θάνου Τζήμερου βρίσκεται σε φάση «ψηφιακής ανασυγκρότησης». Η ανοιχτή διαβούλευση και η καταγραφή απόψεων και τάσεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20-21 Απριλίου, όταν θα γίνει οι τελικές διαβουλεύσεις για την οριστική πορεία του κινήματος.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε το όνομά του κόμματός του, το οποίο είναι «Συμφωνία για ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ», κατά την 1η Πολιτική Συνδιάσκεψη της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.). Παρόντες στην ομιλία του, που έγινε στο Σπόρτιγκ, ήταν εκπρόσωποι των κινημάτων «Δράση» και «Δυναμική Ελλάδα», καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αήδονης.

Το Σχέδιο Β', το νέο κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου, προετοιμάζει Πανελλαδική Συνδιάσκεψη κατά το τέλος Μαΐου. Το κόμμα έχει ξεκινήσει δυναμική εκστρατεία – κυρίως μέσω Διαδικτύου – με κυρίαρχες θέσεις την οργανωμένη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή.

Η Νέα Μέρα του Χρήστου Ζώη (που δημιουργήθηκε από στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων που παλιότερα ήταν στη ΝΔ) θα προβεί σε εκδηλώσεις εντός του Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, η Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση απορρίπτει το ενδεχόμενο συμμαχίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη προχωρήσει στο «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τις θέσεις του Δικτύου, «η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα».

Τέλος, τα στελέχη που αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ, οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, φαίνεται πως εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας κίνησης στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.

Keywords
απολυσεις στο δημοσιο, τελευταίες δημοσκοπήσεις, εν λόγω, ανεξαρτητοι ελληνες, υφυπουργός εργασίας, δημιουργια ξανα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, συριζα, σαμαρας, δημαρ, πασχα, συμμετοχή, νέα, δημοσκοπηση, βενιζελος, τσιπρας, εκλογες, ιουνίου, εκκρεμότητα, κπε, λαφαζάνης, ΚΚΕ, ανταρσυα, μνημονιο, ελλαδα, τραπεζες, μαΐου, αβραμοπουλος, ΛΑΟΣ, παπανδρεου, καμμενος, νικολοπουλος, δραση, λοβερδος, δραχμη, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, δωρο πασχα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, τελευταίες δημοσκοπήσεις, ξανα, κοινωνια, αλεκα παπαρηγα, κομματα, βουλευτες, ελενη, ημερομήνια, βγαινουν, δημοκρατια, θητεια, κπε, λουιζα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υπουργείο παιδείας, αηδόνης, αρθρο, αννα διαμαντοπουλου, αννα, βρισκεται, γεγονος, γινει, δεδομενο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δειχνει, δομη, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητα, εκστρατεια, ελλειψη, εν λόγω, εξι, εποχη, επρεπε, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, ειδος, υφυπουργος, εικονα, ομιλια, ισορροπια, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, κωνσταντινιδης, λαφαζάνης, λειτουργια, λογο, μαΐου, μακρια, μαξιμου, μορφη, νεολαια, νικο, οδυσσεας, ονομα, οντας, ουσιαστικο, προβληματα, σιγουρο, συντομα, συμμετοχή, σχεδιο, τμημα, τριτη, υφυπουργός εργασίας, φθορα, χρηστος, ανηκει, βηματα, δημητρης, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, λευκο, ουρανια, παιχνιδι, πληροφοριες, σφυρια, θανου, θεσεις
Τυχαία Θέματα