Πολιτικό blackout

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η αποκρατικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» προκαλεί πολιτικά βραχυκυκλώματα, καθώς η Κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη από τη μια με τις απειλές των απεργών για γενικευμένες διακοπές ρεύματος και από την άλλη με τον Αλέξη Τσίπρα, που ανάγει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ σε προνομιακό πεδίο αποδόμησης

της κυβερνητικής πολιτικής.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τον ατμοηλεκτρικό σταθμό στο Αμύνταιο της Φλώρινας και από εκεί προανήγγειλε επαφές με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές και να προκληθεί δημοψήφισμα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

«Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ αποστασιοποιήθηκε απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος επιβάλλεται να είναι η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη «μικρή ΔΕΗ».

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Απέναντι στην κλιμάκωση της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς βγήκε μπροστά και από το Στρασβούργο, όπου βρισκόταν για την παράδοση της ευρωπαϊκής προεδρίας στην Ιταλία, και έστειλε αυστηρό μήνυμα στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και στον Αλέξη Τσίπρα, που εμφανίζεται μπροστάρης στις κινητοποιήσεις των απεργών.

«Το ζήτημα της ΔΕΗ θα έρθει στη Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση και δεν θα επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο», ανέφερε δηκτικά ο Πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως το μοντέλο των συνδικαλιστών που διοικούσαν επιχειρήσεις έχει τελειώσει. Η Κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, είναι διατεθειμένη να μην επιτρέψει ακραίες διαμαρτυρίες και γενικευμένες διακοπές ρεύματος, εξετάζοντας το ενδεχόμενο επίταξης των απεργών με το αιτιολογικό της απειλής για τη δημόσια υγεία.

Το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, την πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος πρέπει να υπογράψουν 120 βουλευτές. Ακολούθως την πρόταση θα πρέπει να ψηφίσουν 180 βουλευτές για να προκηρύξει το δημοψήφισμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ πάντως έσπευσε να «σπάσει» την συμμαχία για την ΔΕΗ, που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως προς την ΔΗΜΑΡ και τους ανεξάρτητους βουλευτές ότι σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να τους εγκλωβίσει ως μια ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προκαλέσει αδιέξοδο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εγγυήσεις της Κυβέρνησης

Η ΝΔ μάλιστα έχει κοστολογήσει και την ζημία από τις επαπειλούμενες απεργίες.4 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα θυμίζουν στελέχη της ΝΔ ότι κόστισαν στη ΔΕΗ αντίστοιχου τύπου κινητοποιήσεις το 2011. Κόστος που θα μετακυληθεί στους πολίτες. Στην επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης προστίθεται ότι η αποκρατικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» θα φέρει φθηνότερο ρεύμα λόγω ανταγωνισμού και επενδυτικά κεφάλαια. Κατηγορηματική είναι η κυβέρνηση ότι διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας για τα επόμενα 5 χρόνια, καθώς προβλέπεται να υποχρεωθεί ο νέος επενδυτής να τις διατηρήσει για το εν λόγω χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχει πρόνοια και για προσλήψεις προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες

Το άρθρο Πολιτικό blackout εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα