Πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς επιδιώκει η κυβέρνηση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών από την ελληνική πρωτεύουσα χωρίς να υπάρξει… λευκός καπνός. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με τους πιστωτές με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν θα γίνει πάση θυσία.

Η πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα γίνει γνωστή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη σημερινή του ομιλία που θα πραγματοποιήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένει

η Αθήνα για την 5η Δεκεμβρίου

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι συγκαλείται στη Γερμανία σύνοδος των υπουργών οικονομικών χωρών-κλειδιά της ευρωζώνης σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να έχει προσκληθεί η Ελλάδα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ζήτησε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποδείξουν τη θέλησή τους να κλείσει η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση εντός του χρονοδιαγράμματος και με στόχο την 5η Δεκεμβρίου.

Η Αθήνα, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά χωρίς τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας ή με υποχωρήσεις στα εργασιακά. Ο Δημήτρς Τζανακόπουλος τόνισε ότι στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων η κυβέρνηση επιμένει στην επεκτασιμότητα και την αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης.

Οι διαφορές με τους δανειστές

Χθες, επιβεβαιώθηκε και από κυβερνητικούς κύκλους ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές με τους τροϊκανούς στα εργασιακά, σε μέρος των δημοσιονομικών και στον τομέα της ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί και η αναφορά του εκπροσώπου πως το ΔΝΤ πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του και να πει εάν επιθυμεί νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα όπως επίσης και το «καρφί» του για τον ΣΕΒ πως «άλλα λέει το πρωί κι άλλα το βράδυ» σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί τους εκπροσώπους των βιομηχάνων πως για τα εργασιακά συντάσσονται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών.

Απογοήτευση για το Κυπριακό

Στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσαν απογοήτευσή του οι εξελίξεις για το Κυπριακό στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία. Δεδομένου των νέων συνθηκών η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν υποβαθμίζεται με την Αθήνα να επισημαίνει πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι η εμπλοκή της περιορίζεται στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και όχι στο εδαφικό.

Το άρθρο Πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς επιδιώκει η κυβέρνηση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα