Πλήρης διαφωνία στο Eurogroup- Ραγδαίες οι εξελίξεις με παρεμβάσεις κομμάτων

Αυτό που είχε διαφανεί από το μεσημέρι καταγράφηκε και επισήμως στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, που ολοκληρώθηκε μετά τις 20.00 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να διαφωνεί και να έρχεται σε ρήξη με την πλευρά των εταίρων. Αυτό είχαν διαρρεύσει άλλωστε και κυβερνητικές πηγές μέσα από το Eurogroup.

«Το επόμενο βήμα πρέπει να το κάνουν οι ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει την επέκταση

του προγράμματος – με την απαραίτητη ευελιξία αν χρειάζεται να αλλάξει κάτι στο περιεχόμενό του», διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες. Παράλληλα, έβαλε νέο χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στη συμφωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να εξεταστεί πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί το πρόγραμμα και πώς θα μπορούσαν να γίνουν αναπροσαρμογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι εμπειρογνώμονες της ευρωομάδας ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης» και ότι «υπήρξε μια γενική αίσθηση απογοήτευσης, καθώς δεν καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το πρόγραμμα».

«Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τα στοιχεία του προγράμματος σε βάθος και κατά συνέπεια, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκριναν ότι πρέπει να ζητηθεί μια παράταση του προγράμματος», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Ζητήσαμε από τις αρχές να δουν μία πιθανή αντικατάσταση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση αυτή αφού μας πληροφόρησαν οι φορείς για το που βρισκόμαστε στο σχήμα 70-30 και το γενικότερο αίσθημα του Eurogroup είναι να ζητήσουμε μία επέκταση του ισχύοντος προγράμματος. Ο καλύτερος χρόνος είναι εδώ και τώρα και είναι η επιμήκυνση του προγράμματος, η οποία θα μπορούσε να δώσει στους Έλληνες την ευκαιρία να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε λέγοντας, πως «η επιμήκυνση του προγράμματος συνδέεται με μία σειρά δεσμεύσεων. Ναι σε μία ευελιξία του προγράμματος, όχι όμως με μονομερείς ενέργειες».

«Δίνουμε περιθώριο μιας εβδομάδας για να υπάρξει αίτημα παράτασης του Μνημονίου» επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ. «Είναι θέμα των ελληνικών αρχών αν θέλουν επιμήκυνση αυτού του προγράμματος αλλά και να δώσουν δεσμεύσεις για να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να δηλώσουν αν θέλουν την επιμήκυνση του προγράμματος. Σχετικά με τις διεργασίες λόγω των πιέσεων του διαλόγου μπορούμε να δώσουμε μία εβδομάδα, και αυτό είναι όλο», κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας ότι «αυτή την ώρα δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της επέκτασης του προγράμματος» και κάλεσε την ελληνική πλευρά «να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία ώστε να της δοθεί χρόνος να εξετάσει τις απαραίτητες αλλαγές, στο πλαίσιο του σεβασμού της ψήφου του ελληνικού λαού και των κανόνων της ΕΕ».

Πάντως, ο Γάλλος επίτροπος είπε πως «όταν εκφράζει ο λαός την άποψη του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά το πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, επομένως πρέπει να βρεθεί ένα σχήμα στήριξης».

«Η αξιολόγηση θα αρχίσει ξανά σύντομα, αν ζητήσει η κυβέρνηση μια επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Τότε θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της αξιολόγησης, θα δούμε αν έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και αν δεν έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης. Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί η συνεργασία με μια ανανεωμένη δέσμευση», δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρέμβαση Σαμαρά και επικοινωνία με Ποτάμι- ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ μπροστά στο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για το συντονισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

«Το αδιέξοδο είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που αποτελεί το μόνο δρόμο για μια θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας. Μια διαπραγμάτευση που πρέπει να διεξαχθεί με όρους υπευθυνότητας, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τινάξουμε όλα στον αέρα. Η ρήξη δεν είναι λύση», ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς.

«Μετά τα όσα συνέβησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης ζητούμε από την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα, επίσημα και σε βάθος τα κόμματα, με τον τρόπο που κρίνει θεσμικά πρόσφορο, προκειμένου να διασφαλισθεί η πορεία της χώρας με όρους καλύτερους και όχι χειρότερους για τους πολίτες και την οικονομία», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα