Πιθανή θεραπεία του διαβήτη τύπου1 με βλαστικά κύτταρα

Τεράστια επιστημονική πρόοδο συνιστά η επίτευξη από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ η πρακτική που εφάρμοσαν για την θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, του λεγόμενου και «παιδικού», με τη χρήση βλαστικών κυττάρων.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές κατάφεραν, χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα (εμβρυικά ή πολυδύναμα), να παράγουν για πρώτη φορά δισεκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα βήτα που παράγουν ινσουλίνη. Η μαζική αυτή παραγωγή είναι πολύτιμη για την αναγκαία μεταμόσχευση νέων κυττάρων στο πάγκρεας. Οι πρώτες δοκιμές

σε ποντίκια υπήρξαν άκρως ενθαρρυντικές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα (πιθήκους). Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να αρχίσουν σε λίγα χρόνια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Νταγκ Μέλτον (του οποίου και τα δύο παιδιά του, ηλικίας 23 και 27 ετών σήμερα, διαγνώστηκαν με διαβήτη πριν από χρόνια), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Cell” (Κύτταρο). Η διαδικασία της μετατροπής των βλαστικών κυττάρων σε παγκρεατικά είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, αλλά αποτελεσματική.

Keywords
Τυχαία Θέματα