Πήγαν να γλιτώσουν 500 € και πλήρωσαν διχίλιαρα!

Η προθεσμία για το κλείσιμο των βιβλίων όσων έχουν ανενεργά Δελτία (μπλοκ) Παροχής Υπηρεσιών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με το τέλος επιτηδεύματος παρατάθηκε έως τις 16 Ιουλίου 2012. Όσοι όμως πήγαν στις Εφορίες για να κλείσουν τα βιβλία τους δοκίμασαν μια αξέχαστη και οδυνηρή εμπειρία! Οι Εφορίες έστειλαν επιστολές και προσκαλούν όσους ασκούν κάποιο ελεύθερο επάγγελμα και τα τελευταία χρόνια δεν έχουν εισπράξεις, να κλείσουν τα βιβλία τους για να γλιτώσουν τα 500 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος. Μόλις όμως οι πολίτες έφτασαν στα γκισέ της Εφορίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με

αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα 1000 και 2000 ευρώ. Ήδη 10.000 φορολογούμενοι έσπευσαν στην εφορία για να κλείσουν τα βιβλία τους. Οι περισσότεροι από αυτούς όμως είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και τα πρόστιμα που έχουν «πέσει» μέχρι σήμερα ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ!

Το υπουργείο Οικονομικών εντόπισε 240.000 φορολογούμενους πολίτες που έχουν ανοικτό μπλοκ παροχής αποδείξεων, άλλα δεν είχαν τζίρο μέσα στο 2011 και για τον λόγο αυτό δεν έκοψαν ούτε μια απόδειξη. Με επιστολή του υπουργείου Οικονομικών όλοι αυτοί εκλήθησαν στις εφορίες για να κλείσουν τα «ανενεργά» βιβλία τους εκπρόθεσμα (δηλαδή να τα κλείσουν με ημερομηνία πριν από την 01-01-2011), ούτως ώστε να μην τους επιβληθεί το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ.

Αυτό που δεν έγραφε όμως η επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών συνοδεύεται από πρόστιμο 40-450 ευρώ, ενώ ακολουθεί και φορολογικός έλεγχος, που συνήθως οδηγεί σε πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις του παρελθόντος! Έτσι οι ταλαίπωροι επαγγελματίες όχι μόνο δεν έχουν εισπράξει έσοδα, αλλά καταλήγουν να πληρώνουν πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ για να αποφύγουν το χαράτσι της τάξης των... 500 ευρώ!

Οι εφορίες έχουν ήδη βεβαιώσει πρόστιμα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ (!) στους πρώτους 10.000 φορολογούμενους, που έσπευσαν να κλείσουν τα βιβλία τους.

Υπάρχουν βεβαία και περιπτώσεις φορολογουμένων που «την γλίτωσαν» με ένα σχετικά μικρό πρόστιμο. Όσοι έχουν «καθαρούς λογαριασμούς» με την Εφορία πληρώνουν μόνο το πρόστιμο της εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών, το οποίο, μετά από διαπραγματεύσεις και παζάρια του φορολογούμενου με τον εφοριακό, μπορεί να περιοριστεί στα 40 ευρώ.

Υπάρχουν όμως υποθέσεις με παλιές εκκρεμότητες με χαράτσια, απλήρωτους φόρους, πρόστιμα από παλαιότερες χρήσεις και παραβάσεις, που πολλές φορές δεν γνώρισαν ή είχαν ξεχάσει οι φορολογούμενοι. Κατά τη διακοπή δραστηριοτήτων γίνεται έλεγχος ανά φορολογικό αντικείμενο (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, υποχρεώσεις Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κ.λπ.) και εφόσον εντοπίζονται απλήρωτες οφειλές, μπαίνουν μπροστά οι διαδικασίες για την επιβολή πρόσθετων φόρων και για την είσπραξη των οφειλομένων.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

- Υπάρχουν φορολογούμενοι που κατά την προσπάθεια διακοπής της δραστηριότητας διαπιστώνουν ότι, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ από το 2010! Αν έχου

Keywords
Αναζητήσεις
κλεισιμο βιβλιων ελευθερου επαγγελματια, εκπροθεσμη διακοπη οε
Τυχαία Θέματα