Πιέσεις Σαμαρά για αύξηση κονδυλίων κατά 20%

Μειωμένα κατά περίπου 40% αναμένεται να είναι τα κοινοτικά κονδύλια συνοχής που θα δοθούν προς την Ελλάδα, με βάση τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Για το θέμα αυτό είχε επαφές ο Αντώνης Σαμαράς με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου η Ελλάδα να αποκομίσει υψηλότερο μερίδιο. Όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σχετική του πρόταση προς τον πρόεδρο της Ε.Ε., κ. Ρομπέι, αντιμετωπίστηκε

θετικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε:  

«Η σύνοδος για τον προϋπολογισμό δεν κατέληξε σε συμφωνία. Συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι απόψεις των κρατών-μελών. Υπάρχει κατανόηση για τις θέσεις κάθε χώρας. Σημειώθηκε προσέγγιση αλλά δεν υπήρξε κατάληξη.

»Ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στις αρχές του 2013 και δεν θα εμπλακεί με τις συζητήσεις για τράπεζες που θα είναι στην επόμενη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.  Για τα κονδύλια που διεκδικεί η Ελλάδα, η αφετηρία ήταν χαμηλή: 11,2 δισ. ευρώ. Συνολικά, μειώνεται το ποσό της ΕΕ για τα κονδύλια συνοχής, ενώ αυξάνονται και τα μέλη που διεκδικούν μερίδιο».

»Κυρίως όμως οφείλεται στο ό,τι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με στοιχεία των ετών 2007-2009, δηλαδή με τα στοιχεία της οικονομίας της πριν την κρίση, με εθνικό εισόδημα τού τότε. Δώσαμε μάχη να αυξηθεί το ποσό για την Ελλάδα και να υπάρξει ειδική μεταχείριση της χώρας, λόγω της παρατεταμένης κρίσης. Ακούστηκε το επιχείρημα και όλα δείχνουν ότι μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή μας στα κονδύλια, ίσως και 20% περισσότερα από όσα μας έδιναν αρχικά -σύμφωνα με δήλωση και του κ. Ρομπέι. 

»Υπάρχει και το θέμα της δόσης του δανείου και το Eurogroup  της Δευτέρας. Είχα ένα κρίσιμο διήμερο επαφών με τους ομολόγους μου  και με αξιωματούχους της ΕΕ. Με τους πρωθυπουργούς της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Αγγλίας και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε επαφές με τους δικούς του ομολόγους. Συζητήσαμε με όλους και για την εκταμίευση της δόσης και για την αύξηση τον κονδυλίων του προϋπολογισμού. Προωθούμε λύσεις που είναι για μας πραγματικά συμφέρουσες, έχουμε ανάμεσά μας ομολόγους μας που είναι θερμοί υποστηρικτές της Ελλάδας, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, τη Δευτέρα. Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα