Πιέσεις δέχεται η Μέρκελ για αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της

Έντονες πιέσεις δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, από την αντιπολίτευση και έγκυρους Γερμανούς οικονομολόγους, μεταξύ των οποίων ακόμα και σύμβουλοι της, για αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της, «χαλαρώνοντας» τη λιτότητα και προωθώντας μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Ο καθηγητής και σύμβουλος της καγκελαρίας, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής

ενόψει της ψήφισης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, στις 25 Μαΐου, ζήτησε χαλάρωση των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Μπόφινγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Άγκελα Μέρκελ θα λάβει υπόψη της το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία και στην Ελλάδα και θα αναθεωρήσει τη στρατηγική του Βερολίνου, εισηγούμενος την επιμήκυνση των προγραμμάτων που εφαρμόζονται προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά και να μετριασθεί η κοινωνική πίεση.

Μεγαλύτερη στήριξη, καθώς και χρήση νέων οικονομικών εργαλείων, όπως τα ευρωομόλογα, ζήτησε και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ο γνωστός οικονομολόγος αφήνει αιχμές εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέροντας ότι με την ως τώρα στρατηγική της, αύξησε την πίεση των αγορών, ενώ σημείωσε ότι τα προγράμματα λιτότητας έχουν οδηγηθεί σε απόλυτη αποτυχία. Χαρακτήρισε δε τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας των νέων «μεγάλη απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Επιμήκυνση των προγραμμάτων σταθεροποίησης ζητεί, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Φέρντιναντ Φίχτνερ, ο οποίος τονίζει ότι η ηπιότερη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα