Πετάς χωρίς φτερά;

Αναζητώντας αυτό που θα σου δώσει ενέργεια να προχωρήσεις ή να αλλάξεις τρόπο, όχι απαραίτητα ζωής, αλλά και αντίληψης των γύρω σου πραγμάτων, προσπαθείς να οριοθετήσεις την γραμμή που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις το υλοποιήσιμο από το όνειρο.

από τη Μαρίτα Μελέτη

Ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα κινούνται και οι ήρωές μας αυτή την εβδομάδα. Πιο αναλυτικά:

Birdman

Λεζάντα: (Δραματική, 2014, Διάρκεια: 119′) Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, με τους Μάικλ Κίτον, Έντουαρντ Νόρτον, Έμα Στόουν, Ναόμι Γουότς και Ζακ Γαλιφιανάκης.

Ο

Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου αποφασίζει να αλλάξει πλεύση και μετά την ανήλιαγη Βαρκελώνη του «Biutiful» βάζει πλώρη για το Μπρόντ¬γουεϊ, όπου ο πρώην διάσημος σταρ του σινεμά Ρίγκαν Τόμσον βάζει το καλλιτεχνικό στοίχημα της ζωής του. Γνωστός ως πρωταγωνιστής της υπερηρωικής σειράς ταινιών «Birdman», αλλά έχοντας πέσει πλέον στην αφάνεια, αποφασίζει να ρισκάρει τα πάντα και να ανεβάσει στη σκηνή το διήγημα του Ρέιμοντ Κάρβερ «Για τί πράγμα μιλάμε, όταν μιλάμε για αγάπη», διασκευάζοντάς το και σκηνοθετώντας το ο ίδιος, ενώ συγχρόνως θα κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γυρισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου στα παρασκήνια και στη σκηνή του εμβληματικού νεοϋορκέζικου θεάτρου Σεντ Τζέιμς, με αεικίνητη κάμερα και χωρίς κοψίματα στο μοντάζ, η ταινία υποβάλλει μια δαιδαλώδη, κλειστοφοβική αίσθηση, η οποία αντικατοπτρίζει τον εσωτερικό κόσμο ενός δημιουργικά και συναισθηματικά αποπροσανατολισμένου ανθρώπου. Η σύγχυση επιτείνεται από την ηχητική συνοδεία ενός τζαζ αυτοσχεδιασμού ντραμς, περιγράφοντας έναν κόσμο παγιδευμένο στη ματαιοδοξία, τις εμμονές, την προσποίηση και την απεγνωσμένη ανάγκη για αποδοχή. Όλα αυτά που μας οδηγούν στην υιοθέτηση μιας σειράς ρόλων και πλαστών ταυτοτήτων ή στην υποχρέωση να κατηγοριοποιούμε γρήγορα και να αφορίζουμε εύκολα συμπεριφορές, τις οποίες ο Ινιάριτου σαρκάζει με ένα υποδόριο, αλλά οξύ τρόπο.

Έχουμε την αίσθηση ότι η ταινία είναι γυρισμένη «σαν» σε μονοπλάνο, με τις λίγες αλλαγές των πλάνων να γίνονται διακριτικά, σχεδόν αόρατα. Αυτή η σκηνοθετική επιλογή του Ιναρίτου, ενισχύει τη ρεαλιστική αίσθηση, επιβάλλοντας μια ενότητα χώρου και χρόνου. Έτσι φαντασία και πραγματικότητα διαπλέκονται έντεχνα σε μια ιδιότυπη κινηματογραφική σάτιρα, η οποία προσπαθεί να συνδυάσει αρκετά ζεύγη αντιθέτων και το υπαρξιακό δράμα με τη μαύρη κωμωδία.

Ξεκινώντας από τον Πλάτωνα και τον Καντ και φτάνοντας μέχρι τους προκατειλημμένους κριτικούς θεάτρου, το διαρκές κυνήγι του ερμηνευτικού ρεαλισμού και το κόστος της επιτυχίας και καταλήγοντας στον απόλυτο κυνισμό που βασιλεύει στην αμερικανική showbiz, ο Μεξικανός σκηνοθέτης στέλνει ένα ερωτικό γράμμα στο σουρεαλιστικό, ανθρωποφάγο όσο και μαγικό αυτό σύμπαν, το οποίο εξακολουθεί παρόλα αυτά να παραμένει ένα εργοστάσιο ονείρων. Ο τρόπος με τον οποίο παίζει με την κάμερα, μπορεί να μοιάζει κατά στιγμές επιτηδευμένος, παραμένει όμως συγκινητικός, διεισδυτικός, πολυδιάστατος και απόλυτα πρωτότυπος. Αποτελεί, λοιπόν, μια πικρόχολη, πρωτότυπη ως σύλληψη και εντυπωσιακότατη ως εκτέλεση, σάτιρα της showbiz, βραβευμένη με δύο Χρυσές Σφαίρες και υποψήφια για 9 Όσκαρ.

Οδηγός Επιτυχίας (Maps to the Stars)

Λεζάντα: (Δραματική, 2014, Διάρκεια: 111′) Αμερικανοκαναδική ταινία σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, με τους: Τζούλιαν Μουρ, Μία Γουασικόφσκα, Τζον Κιούσακ και Ρόμπερτ Πάτινσον.

Ο 60χρονος Μπρους Βάγκ¬νερ είναι ακόμη ένας από την ατελείωτη σειρά εκείνων που προσπάθησαν για χρόνια να πιάσουν την καλή στο μαγικό κόσμο της showbiz, για να τα καταφέρει τελικά ως συγγραφέας και σεναριογράφος. Βασισμένος σε προσωπικές εμπειρίες του, ο -γραμμένος απευθείας για την οθόνη- «Οδηγός Επιτυχίας» εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή των πλούσιων και διάσημων του Μπέβερλι Χιλς, ακολουθώντας την καλοσυνάτη νεαρή Άγκαθα, η οποία μετά τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρική κλινική για εγκληματική πυρομανία, επιστρέφει στο Χόλιγουντ και στην ευκατάστατη¬ οικογένειά της. Στην πορεία γίνεται φίλη με έναν οδηγό λιμουζίνας, συναντά ξανά τον μικρότερο αδερφό της, 13χρονο σταρ που μόλις βγήκε από πρόγραμμα αποτοξίνωσης, και πιάνει δουλειά ως βοηθός μιας νευρωτικής διάσημης ηθοποιού του κινηματογράφου, πελάτισσας του γκουρού της αυτοβελτίωσης πατέρα της.

Ο Κρόνενμπεργκ σατιρίζει με βιτριολική διάθεση, αλλά ανώδυνα αποτελέσματα την απατηλή λάμψη της χολιγουντιανής ψευδαίσθησης. Η διάθεση σαρκασμού και πικρής ειρωνείας είναι φανερή κιό¬λας από τα πρώτα πλάνα της βιτριολικής σάτιρας του, ντεφορμέ εδώ και πολύ καιρό, Ντέιβιντ Κρόνεν¬μπεργκ, ο οποίος προσαρμόζει τις εμμονές του (παραμόρφωση, πολλαπλές εκδοχές βίας, ανθρώπινα ένστικτα στην εποχή της εικόνας και της πληροφορίας, καταπιεσμένη σεξουαλικότητα) στο βουτηγμένο στην απατηλή λάμψη και το θανατηφόρο ανταγωνισμό, χολιγουντιανό σύμπαν. Το οικογενειακό χρονικό των Γουάις, αφόρητα γελοίο και ταυτόχρονα βαθιά τραγικό, συνδυάζει εσκεμμένα τα κλισέ της σαπουνόπερας, τα εφιαλτικά όνειρα του Ντέιβιντ Λιντς και μια ατμόσφαιρα αμερικάνικης παρωδίας, μετέωρο ανάμεσα σε μια χιουμοριστική και μια τρομακτική εικόνα, τις οποίες προσπαθεί να συνδυάσει σαν τις όψεις του ίδιου νομίσματος.

Το στήσιμο, όμως, μας δίνει την αίσθηση της προχειρότητας και δεν μοιάζει καθόλου για ανατρεπτικό, η κινηματογραφική προσέγγιση ρηχά εντυπωσιακή και το όλο αποτέλεσμα σχεδόν απόλυτα αναίμακτο. Έτσι μένουν μέχρι τέλους στα ρηχά δημιουργικές και αστείες ιδέες, αλλά και η σκληρή προσπάθεια της βραβευμένης στις Κάνες Τζού¬λιαν Μουρ να δώσει ζωή στον χαρακτήρα-καρικατούρα της Αβάνα Σέγκραντ, της απελπισμένης σταρ που ζητά μια ευκαιρία δεύτερης καριέρας.

Προσεχώς

Η Θεωρία των Πάντων

Ρομαντική βιογραφία του Στίβεν Χόκινγκ, η οποία μετατράπηκε αυτομάτως σε σοβαρό διεκδικητή των επερχόμενων βραβείων της ακαδημίας. Βασισμένη στην αυτοβιογραφική μαρτυρία της Τζέιν Γουάιλντ, πρώτης συζύγου του διάσημου αστροφυσικού, αφηγείται τη γνωριμία και τον έρωτα των δύο νεαρών στο Κέιμπριτζ του ’60, τις εντυπωσιακές διακρίσεις του Χόκινγκ, αλλά και την αρχή της επώδυνης περιπέτειας της υγείας του.

Ο Κύριος Μορντεκάι

Ο Τζόνι Ντεπ ερμηνεύει τον Τσάρλι Μορντεκάι, έναν στιλάτο, πανούργο και αμοραλιστή έμπορο τέχνης, ο οποίος προσπαθεί να συντηρήσει το γιγαντιαίο αρχοντικό που κληρονόμησε, οργανώνοντας υψηλής αισθητικής απάτες. Ο Βρετανός σνομπ απατεώνας βρίσκεται να αναζητά με το αζημίωτο, μαζί με τον αγροίκο βοηθό του Τζοκ, έναν κλεμμένο πίνακα του Γκόγια, ο οποίος μπορεί να τους οδηγήσει στον κρυμμένο χρυσό των ναζί, μπλέκοντας ταυτόχρονα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, Ρώσους μαφιόζους και διεθνείς τρομοκράτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα