Περιφέρεια Αττικής: Ciné Αττικόν-Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ciné ΑττικόνΘόδωρος Αγγελόπουλος ονομάζεται πλέον ο θερινός κινηματογράφος της Περιφέρειας Αττικής που βρίσκεται εντός του Αττικού Άλσους, μετά την εκδήλωση ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, προς τιμήν του Έλληνα σκηνοθέτη και δημιουργού.

Στην εκδήλωση έδωσαν το ‘παρών’ η οικογένεια του Θ. Αγγελόπουλου,

η σύντροφός του Φοίβη Οικονομοπούλου, οι κόρες του, η συνθέτρια Ελ. Καραϊνδρου, ο στιχουργός, ποιητής και δημοσιογράφος Λ. Παπαδόπουλος, ο ηθοποιός Γ. Μόρτζος, άνθρωποι του κινηματογράφου και του πολιτισμού, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995).

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τόνισε:
«Σήμερα τιμούμε το Θόδωρο Αγγελόπουλο και ασφαλώς η απόφασή μας να μετονομάσουμε το Cine Αττικόν ‘Θόδωρος Αγγελόπουλος’ δεν είναι παρά ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να απονείμουμε στο μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη και δημιουργό. Επιθυμία μας είναι η καταγραφή του ονόματός του στο χώρο που σημάδεψε για πάντα, το χώρο του κινηματογράφου.
Υπήρξε ο σκηνοθέτης - οραματιστής που κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας, κερδίζοντας την αναγνώριση και το σεβασμό όλου του κόσμου. Οι ταινίες του βαθύτατα ανθρώπινες, αποτελούν καλλιτεχνικά έργα, αλλά και πολιτικές πράξεις που υποδηλώνουν ουσιαστική γνώση της ιστορίας. Για να γνωρίσουμε το βαθύτερο ανθρωπισμό που τον ενέπνεε, ας θυμηθούμε τί είχε πει σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις αναφερόμενος στην οικονομική κρίση:
‘Θα πρέπει να σκεφτόμαστε το λαό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο ανθρωπιστές’.
Ας το αναλογιστούμε όλοι αυτό».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, κα Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, η οποία, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα την οικογένεια του μεγάλου σκηνοθέτη για την παρουσία της στην εκδήλωση, αλλά και τη θερμή ανταπόκριση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, τόνισε:
«Ήταν 24 Ιανουαρίου 2012, η μέρα της τραγικής απώλειας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του ανθρώπου που χρόνια πίσω, με το ΘΙΑΣΟ μας μίλησε για την ιστορία μας και μέσα από τις επόμενες ταινίες του, μας έδειξε πως μέσα από την τέχνη, τη διαλεκτική και την ανοιχτή σκέψη, ο στοχαστής-σκηνοθέτης μπορεί να γίνει δέκτης κάθε σύγχρονου προβλήματος, πολλές φορές να το προβλέψει, να το αναλύσει, να το μεταδώσει στην κοινωνία, σε εμάς τους πολίτες. Μας μίλησε για μετανάστες, για σύνορα, για ανατροπές και βασικά μας έδωσε μέσα από το έργο του, την εξαίσια τέχνη του, μας ταξίδεψε….
Η εξαιρετικά δύσκολη περίοδος που περνάει η χώρα μας και όλος ο κόσμος, απαιτεί μεγάλες προσπάθειες για να βγούμε από τη στενωπό και μας οδηγεί σε ένα μονόδρομο που θυμίζει λίγο τον επίμονο και επίπονο δρόμο των ταινιών του Αγγελόπουλου. Το μονόδρομο δηλαδή της σταθερής αναζήτησης της προσπάθειας και της σκληρής δουλε

Keywords
Τυχαία Θέματα